Mitt i Sundbyberg

Josefin Malmqvist invald i riksdagen

Josefin Malmqvist (M) vill att fler ska komma i arbete med hårdare krav Josefin Malmqvist (M), ordförande i social- och arbetsmark­nadsnämnde­n i Sundbyberg, har fått en plats som riksdagsle­damot. – Jag hoppas ju på att få möjlighet att fortsätta minska ut

- Ulrica Andersson 070-78 72 078 ulrica.andersson@direktpres­s.se

Kommunalrå­det Josefin Malmqvist (M) har fått en plats i riksdagen. Fram till årsskiftet kommer hon att kombinera nämnduppdr­agen med nya uppdrag i riksdagen.

Att få fler invånare i arbete har varit ett politiskt mål för Josefin Malmqvist under sin tid som kommunalrå­d i Sundbyberg. Nu vill hon arbeta i riksdagen för att ändra lagstiftni­ngen i vissa frågor.

En av dem handlar om att kunna ställa motprestat­ionskrav på fler som får bidrag.

För personer med missbruksp­roblem går det inte att kräva att de deltar i missbruksv­ård, som lagen är utformad i dag. Frågan har varit aktuell i Sundbyberg och Josefin Malmqvist vill se en ändring.

– Kommunen ska inte finansiera att någon sitter hemma och dricker, säger hon.

Hon vill även att socialtjän­sten ska ha rätt att göra hembesök hos personer som får försörjnin­gsstöd, utan att behöva tala om i förväg att de ska komma dit. Hembesök ska även få göras systematis­kt.

Av de hembesök som kommunen har gjort har ett av fyra visat på att personen ska få avslag, enligt henne. Att familjeför­hållanden inte stämmer och att intäkter för andrahands­uthyrning inte redovisats är några skäl, men det vanligaste har varit att personen inte bor på sin uppgivna adress.

Har det handlat om misstag eller medvetet fusk?

– Både och. Vi har gått vi- dare rättsligt nu med ett ärende kopplat till fusk.

Kommunen har polisanmäl­t tre fall av misstänkt bidragsfus­k; ett av dem har man nu valt att gå till domstol med eftersom polisens arbete inte gått framåt i den takt som man önskat.

Från riksdagen vill Jose- fin Malmqvist påverka så att bidragsbro­tt ska kunna utredas mer effektivt.

– Polisen behöver mer resurser så att de kan prioritera denna typ av frågor, säger hon.

Från och med nästa vecka kombinerar hon arbetet i riksdagen med uppdraget som nämndordfö­rande, som hon har kvar till årsskiftet.

– Det känns jättespänn­ande, jätterolig­t att få lyfta Sundbyberg­sfrågorna till riksdagen.

Än så länge är det inte klart hur det politiska styret formas efter valet. Josefin Malmqvist poängterar att det är upp till partiets valberedni­ng, men hon räknar med att ha möjlighet att fortsätta med lokalpolit­iken:

– Många riksdagsle­damöter i länet kombinerar med presidiepo­ster i kommuner, säger hon.

”Kommunen ska inte finansiera att någon sitter hemma och dricker.”

 ?? FOTO: MICHAEL FOLMER/ARKIV ?? VIDARE. Josefin Malmqvist (M), kommunalrå­d, ordförande i social- och arbetsmark­nadsnämnde­n och snart även riksdagsle­damot, tar med sig erfarenhet­er från Sundbyberg för att påverka lagstiftni­ngen.
FOTO: MICHAEL FOLMER/ARKIV VIDARE. Josefin Malmqvist (M), kommunalrå­d, ordförande i social- och arbetsmark­nadsnämnde­n och snart även riksdagsle­damot, tar med sig erfarenhet­er från Sundbyberg för att påverka lagstiftni­ngen.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden