Mitt i Sundbyberg

Serkan planerar skriva historia

Serkan Inan vill spela upp AIK till högsta ligan innan karriären är över

- Anders Ekström

Han har upplevt både proffsspel och landslaget hittills i sin framgångsr­ika basketkarr­iär. Men ett stort och viktigt mål återstår för Serkan Inan. – AIK ska upp till ligan innan skorna åker upp på hyllan, säger Rissnesone­n.

En ny säsong närmar sig och nyligen kom Uppsala på besök till Solna för att träningsma­tcha. Efter en rivstart, och ledning med 20 poäng, slutade kampen rättvist 77-65. En av lagets stora stjärnor fick dock sitta bredvid och se matchen från sidan.

– Jag har lite problem med ljumsken och missar premiären. Men jag är snart tillbaka, förhoppnin­gsvis till andra matchen då vi möter Djurgården, säger Serkan Inan som är uppväxt i Rissne och bor numera på Tuletorget.

Förra säsongen var överlag misslyckad för Serkan och AIK:s basketherr­ar. Det blev en fjärdeplat­s i superettan och Serkan blev axelskadad i november – och missade sedan resten av säsongen.

– Jag har haft en del skador i karriären, men denna var lite mer komplex än tidigare. Det var tungt att se att laget inte klarade våra sportsliga mål och att jag inte kunde bidra på plan.

Det skadefylld­a 2017/18 har skapat rejäl revanschlu­sta hos 31-åringen. Nyligen förlängde han och brorsan Erkan sina kontrakt med Gnaget.

– Det är bara AIK som gäller. Och ingen är mer taggad än jag för säsongen. Jag har en väldigt stor hunger att spela och jag ser ännu inget slut på min karriär. Så länge kroppen håller ska jag spela så länge jag kan.

Serkan, som blir 32 i november, har en gedigen karriär inom basketen bakom sig. Den började i Solna Vikings och har därpå innehållit mängder med landskampe­r, spel i ligan och sju år som proffs i Turkiet.

Men ett stort mål återstår: han vill skriva historia med sitt älskade AIK.

– Jag ska upp till ligan med AIK innan skorna åker upp på hyllan. Det var målet när jag kom till klubben 2015 och det målet kvarstår ju.

– Jag har alltid varit AIK:are och det är en stor anledning till att jag hoppade på projektet från början. Jag vill göra något speciellt och sätta avtryck i AIK. Det är mitt sätt att ge tillbaka.

På längre sikt vill Sumpansone­n fortsätta i Gnaget och föra basketen framåt.

– Förhoppnin­gen är att jag kommer att vara inblandad i klubben även efter att jag har slutat som spelare. Jag vill att basketen ska växa i Sverige och där kan AIK med sitt starka varumärke vara extra viktigt.

Var har vi AIK:s herrlag 2018/19 då? Jo, en del viktiga pjäser har lämnat men större delen av stommen är intakt. Dessutom är, liksom Serkan själv, både Jesper Eli- asson och Jonathan Gunnarsson på väg tillbaka efter skadeuppeh­åll.

– Vi har missat en del nyförvärv och haft några avbräck. Plus minus noll typ. Men vi får ju tillbaka flera spelare som knappt kunde spela ifjol, vi har värvat bra och har även ett par intressant­a unga spelare som förhoppnin­gsvis är redo för seniorspel.

– Det är heller inte riktigt färdigvärv­at än. Vi kommer ha ett bra lag i vinter.

Vad är målet?

– Allt som inte innebär att vi vinner är ett misslyckan­de. Så det är samma mål som vi haft tidigare: vinna serien och gå upp till ligan. Det är det som motiverar mig och laget.

Premiären i superettan spelas 23 september, hemma mot Helsingbor­g.

 ?? FOTO: ANDERS EKSTRÖM ?? HJÄRTA. Serkan har alltid varit AIK:are och har bland annat spelat i AIK:s pojkar 86 i fotboll. Där var han lagkamrat med bland annat Panajotis Dimitriadi­s.
FOTO: ANDERS EKSTRÖM HJÄRTA. Serkan har alltid varit AIK:are och har bland annat spelat i AIK:s pojkar 86 i fotboll. Där var han lagkamrat med bland annat Panajotis Dimitriadi­s.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden