Mitt i Sundbyberg

Renovering­siver i Sundbyberg

HELA LISTAN. Så många miljoner i rot-avdrag har gjorts i din kommun – hittills i år Det senaste årets oro på bostadsmar­knaden tycks inte ha påverkat renovering­slusten bland Stockholms invånare. Hittills i år har vi köpt rot-tjänster för miljarder, visar

- Clarence Frenker

Nya kök, badrum, ytskikt och tillbyggna­der. Bygg- och renovering­stakten i Stockholm rullar på i oförändrad takt – trots det senaste årets turbulens på bostadsmar­knaden.

Hittills i år har det gjorts rot-avdrag för över 1,5 miljarder kronor i länet, visar siffror från Skatteverk­et som Stockholm Direkt har tagit fram.

Det kan jämföras med hela 2017 då siffran landade på 2,54 miljarder, vilket innebär att köpen för renovering- och tillbyggna­d ligger på en fortsatt jämn nivå sett till genomsnitt­et per månad.

– Vi har inte gjort några stora analyser utifrån de förändring­ar som har skett. Men vi följer statistike­n och den visar att siffrorna ligger någorlunda stabilt trots allt, säger Alexandra Jansson, regionsamo­rdnare vid Skatteverk­et.

Men det råder stora skillnader mellan kommunerna i länet.

I Stockholms stad gjordes det rot-utbetalnin­gar för totalt 673,8 miljoner kronor mellan årsskiftet och den 14 augusti i år, enligt Skatteverk­ets preliminär­a siffror.

Det kan kan delvis förklaras av det höga invånarant­alet. Men bland övriga kommuner som ligger i topp syns ett tydligt mönster: här finns en hög andel av expansiva och villatäta områden sett till antalet invånare.

Näst efter Stockholm toppas listan av Nacka kommun där rotutbetal­ningarna hittills i år uppgått till 98,6 miljoner. Därefter följer Täby med 86 miljoner, Sollentuna 69 miljoner, Huddinge 65 miljoner och Danderyd med 62 miljoner kronor.

De kommuner som det betalats ut minst rot-avdrag i är Nykvarn följt av Vaxholm. Där landar siffrorna i stället på sex respektive elva miljoner.

I samband med de förändrade rotreglern­a 2016, då avdraget minskade från 50 procent till 30, märktes en kraftig ökning innan (2015) och en kraftig minskning efteråt av antalet utbetalda rotavdrag.

Att nedgången tycks vara bruten kan, enligt Alexandra Jansson, vara en effekt av ett uppdämt behov att bygga och renovera.

– Det går att anta att marknaden har varit lite mättad. I samband med det sänkta rotavdrage­t tänkte nog många att de ville passa på innan förändring­arna trädde i kraft. Det resulterad­e i en snabb ökning. Och nu kan man tänkas se att det nog börjar hämta upp sig lite igen, säger hon.

Vi följer statistike­n och den visar att siffrorna ligger någorlunda stabilt trots allt.

 ?? FOTO: ANDREAS ENBUSKE ?? RENOVERING. Gamla hus måste renoveras med försiktigh­et. Den som gör om hemma får dra av en del av kostnaden i och med rot-avdraget.
FOTO: ANDREAS ENBUSKE RENOVERING. Gamla hus måste renoveras med försiktigh­et. Den som gör om hemma får dra av en del av kostnaden i och med rot-avdraget.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden