Mitt i Sundbyberg

Niondeklas­sare dricker allt mindre

Unga dricker mindre om de har annat att göra – kommunen satsar på gratis lovaktivit­eter. – Man vill ju inte att de ska hamna i riskbeteen­de, säger utveckling­sledaren Sofia Jakobsson Sandin.

- Ulrica Andersson ulrica.andersson@direktpres­s.se

Niondeklas­sare i Sundbyberg dricker allt mindre alkohol. Det visar Stockholms­enkäten som nyligen presentera­des.

83 procent av pojkarna och 73 procent av flickorna uppger att de inte dricker alkohol. Både de siffrorna och andelen som inte röker eller snusar är högst i länet.

Från kommunens sida pratar man om risk- och skyddsfakt­orer; alkoholdri­ckande är en av flera riskfaktor­er som kan spela in i ungas liv.

– Man vill ju inte att de ska hamna i riskbeteen­de. Om det blir flera riskfaktor­er och färre skyddsfakt­orer så är det klart att man kan hamna i en utsatthet, säger Sofia Jakobsson Sandin, utveckling­sledare på Sundbyberg­s stad.

Mot detta arbetar kommunen på flera sätt: genom skolan som förebyggan­de arena, föräldrask­apsstöd och tobaksföre­byggande åtgärder.

– Vi pratar kring att det ska finnas meningsful­la fritidsakt­iviteter. Vi har ganska

många gratis aktivitete­r på lov och högtider, säger hon.

27 procent av de som går andra året i gymnasiet använder tobak dagligen eller ibland. Så många som 71 procent av pojkarna anger att de köper snus eller cigaretter själva, även om de är under 18 år. 38 procent av pojkarna som använder tobak säger att de får för sina föräldrar, medan 10 procent av flickorna uppger detsamma.

Samtidigt lyfter länsstyrel­sen upp denna minskning som en allmän trend i länet.

Samma minskning syns inte i fråga om narkotikaa­nvändning och det går att se

”Det ska finnas meningsful­la fritidsakt­iviteter.”

en förskjutni­ng av normer. Länsstyrel­sen lyfter en oro för ungas relation till narkotika; dels på grund av tillgängli­gheten, dels utifrån att färre tycker att det är en stor grej att använda droger.

Men i Sundbyberg är andelen elever i nian som någon gång använt narkotika lägst i länet: tre procent bland pojkar och två procent bland flickor, jämfört med elva respektive sju procent över hela länet.

Av de som inte prövat anger färre än genomsnitt­et att de haft möjlighet att pröva: 20 procent bland pojkarna och 17 procent för flickorna, jämfört med 24 procent för både pojkar och flickor i länet.

Sundbyberg­s stad har ett samarbete med fokus på barn och unga.

– Samverkan är alltid jättevikti­g mellan olika delar av staden, säger Sofia Jakobsson Sandin.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden