Mitt i Sundbyberg

BILKÖRNING.

Aggressiv körning är ett växande problem enligt polisen. Följderna är allvarliga, både olycksrisk­en och miljöutslä­ppen ökar. – Den här typen av körning är orsaken till många allvarliga trafikolyc­kor, säger Jenny Wester, chef för polisens trafiksekt­ion i

-

Aggressiv körning innebär att man kör för nära fordonet framför, att man kör slalom mellan filerna, kör om på fel sida, kör mot rött, korsar heldragna linjer, använder inte blinkers och att man kör högt över tillåten hastighet.

Enligt Trafikverk­et är risken att omkomma 70 procent högre vid en krock om man kör 90 kilometer i timmen i stället för 80 km/h.

En krock i 90 km/h motsvarar ett fall från tionde våningen. Om alla håller hastighets­gränserna kan nära 80 liv räddas varje år. Att lätta på gasen ger även andra fördelar som lägre bränsleför­brukning och mindre koldioxidu­tsläpp.

Enligt polisen smittar aggressiv körning av sig till allt fler bilister och osäkerhete­n och olyckorna ökar.

Det finns egentligen ingen förklaring till varför aggressiv körning ökar. Mycket handlar om stress, det känns helt enkelt bättre att köra fort om man har bråttom. Ändå sparar man inte mycket tid. Åker du till exempel tre mil i 100 km/h, i stället för 90 km/h, så blir tidsvinste­n bara två minuter.

– Det finns en stor grupp bilister som kör aggressivt och orsakar en hel del farliga situatione­r i trafiken, säger Jenny Wester, chef för polisen trafiksekt­ion i område Väst.

– Den här typen av körning är

Aggressiv körning ökar även slitaget av däck och fordonet. Snittbilis­ten skulle kunna tjäna hundratals kronor om året på minskat däck- och fordonssli­tage om man håller hastighete­n och kör lugnt.

– Den här typen av körning sliter på däck betydligt mer. Häftiga accelerati­oner och inbromsnin­gar samt snäva kurvtagnin­gar bör undvikas om man vill köra säkert och ekonomiskt, säger Emil Sundholm, produktche­f på Nokian Tyres Sweden i ett pressmedde­lande.

Kör du för nära bilen framför så gäller det att kunna minska hastighete­n snabbt om bilen framför bromsar.

– Bra däck minskar bromssträc­kan och risken för en påkörning. Årets sommardäck­tester visar att skillnaden i bromssträc­kan mellan bra och dåliga däck på våt väg kan vara över tolv meter, mer än två billängder vid en hastighet på 80 km/h, säger Emil Sundholm.

Det sämsta alternativ­et är att köra med dubbfria vinterdäck på sommaren och på hösten.

– De har en mjukare gummibland­ning och en konstrukti­on utvecklad för vintervägl­ag, vilket gör att bromssträc­kan blir betydligt längre än med bra sommardäck. I kurvor och i snabba väjningar på vått underlag är dubbfria vinterdäck hala och de har sämre styregensk­aper än sommardäck, säger Emil Sundholm.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden