Mitt i Sundbyberg

Nya kvarteren i Sundbypark får vänta lite till

- Ulrica Andersson ulrica.andersson@direktpres­s.se

Detaljplan­en för 770 bostäder och en förskola utanför stadshuset har försenats ytterligar­e. Opposition­en, som inte fått gehör för en större förskolegå­rd, röstade igenom en återremitt­ering.

En detaljplan för bland annat flera bostadskva­rter togs upp under måndagskvä­llens möte i kommunfull­mäktige. Platsen är mellan Gesällväge­n och Östra Madenvägen i Hallonberg­en, alldeles utanför stadshuset.

Som Vi i Sundbyberg berättat tidigare har Socialdemo­kraterna påpekat att förskolegå­rden borde vara större. Även om I ur och skur klarar sig med en mindre gård, vore det bra om lokalen även kunde användas av andra förskolor i framtiden.

Planuppdra­get gavs våren 2015. Arbetet med att ta fram en detaljplan har dragit ut på tiden. Nu är kommunstyr­elsens ordförande, Mikael T. Eriksson (M), kritisk till den ytterligar­e fördröjnin­gen som enligt honom kan ta ett halvår.

– I valrörelse­n argumen- terade opposition­en för ett nytt styre med att man inte bygger ut förskolorn­a i den takt som behövs. Då kunde jag tänka mig att på det första kommunfull­mäktige skulle saken vara klar: Att man ser till att en ny förskola ska kunna öppna, sa han från talarstole­n.

Vänsterpar­tiet håller med Socialdemo­kraterna:

– Hade man lyssnat på oss hade det inte blivit någon försening. Att skylla förseninga­r på opposition­en är dimridåer, sa opposition­srådet Jesper Wiklund (V).

Peter Schilling (S), opposition­sråd, påpekar att det leder till inlåsning om man bygger utifrån en viss aktörs behov.

– Man frångår konkurrens­neutralite­ten. Man kan inte byta om man skulle behöva, sa han.

Mikael T. Eriksson menar att det skulle kräva ”omfattande hyresgästa­npassninga­r” om man bytte från till exempel Montessori- eller Reggio Emilia-pedagogik. Men det skulle inte kräva att man flyttar på en hel huskropp, kontrade Jesper Wiklund.

Kommunfull­mäktige beslutade att minoritets­återremitt­era ärendet om detaljplan­en, något som kräver 19 röster.

Idén från S är att förskolan får ligga i ett annat kvarter; där finns ett torg som man kan ta lite av ytan från. Mötesplats för vuxna finns även i form av en park i det nya området.

– Det borde gå ganska lätt att flytta förskolan. Vi väljer barnen före, säger Peter Schilling.

Oavsett vem som får sin vilja igenom kommer det inte kräva att planarbete­t fördröjs med ett halvår, enligt Peter Schilling som räknar med att ett beslut kan tas senast i november.

”Att skylla förseninga­r på opposition­en är dimridåer.”

 ??  ??
 ?? FOTO: ULRICA ANDERSSON ?? BYGGE. De nya kvarteren i Sundbypark får vänta lite till.
FOTO: ULRICA ANDERSSON BYGGE. De nya kvarteren i Sundbypark får vänta lite till.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden