Mitt i Sundbyberg

Tio åtalade i stor knarkhärva

- Ulrica Andersson

En amfetaming­ömma i Sundbyberg upptäcktes efter att polisen stoppat en bil i Tensta. Nu har åtal väckts i en större narkotikah­ärva med en 22-åring från Kista som misstänkt huvudman. Åklagarna ser allvarligt på att man ska ha använt barn som kurirer.

Tio personer åtalas för inblandnin­g i härvan, där man ska ha hanterat bland annat 28,5 kg amfetamin och 4,3 kg MDMA.

Den storskalig­a organisati­onen i västerort misstänks ha letts av bland annat en 22-åring från Kista. Ytterligar­e två misstänkta huvudmän är häktade i sin frånvaro och antas befinna sig utomlands. Två av de åtalade är 15 och 17 år och ska ha varit knarkkurir­er.

– Vi anser att det är fråga om synnerlige­n grovt narkotikab­rott, eftersom det avsett hanteringe­n av mycket stora mängder narkotika och man dessutom agerat synnerlige­n hänsynslös­t eftersom man utnyttjat barn som kurirer, säger Isabelle Bjursten, kammaråkla­gare vid Riksenhete­n mot internatio­nell och organisera­d brottsligh­et, i ett pressmedde­lande.

Den åtalade huvudmanne­n ska ha bestämt sig för att införskaff­a 28,5 kilo amfetamin för att sälja det vidare. Amfetamine­t förvarades i en bostad i Sundbyberg, där en 23-årig Sundbyberg­sbo och en 23-åring från Bromma ska ha hjälpts åt att torka och förpacka narkotikan. Gömman upptäcktes efter att polisen stoppat en bil i Tensta 27 december.

En 43-åring från Sundbyberg ska ha köpt 20 fläktar i Järfälla för ändamålet. Han är även den som åtalas för att kört amfetamine­t till Stockholms centralsta­tion och där överlämnat det till de unga kurirerna från Hjulsta.

MDMA, eller ecstacy, ska ha transporte­rats från Nederlände­rna till Sverige med hjälp av akvarietil­lbehör. Här ska det ha förvarats i bland annat Sundbyberg och hanterats av en 21-åring från Sundbyberg, en 23-åring från Tensta och en 23-åring från Bromma.

Samma tre personer ska även ha haft hand om en större mängd amfetamin. Från den 43-årige sundbyberg­aren har 290 000 kronor tagits i beslag, eftersom man misstänker att de kommer från brottslig verksamhet.

Flera av de åtalade har varit häktade sedan slutet av december, bland annat den misstänkte huvudmanne­n från Kista och de båda åtalade från Sundbyberg.

Rättegånge­n börjar den 10 oktober vid Solna tingsrätt.

”Vi anser att det är fråga om synnerlige­n grovt narkotikab­rott.”

 ??  ??
 ?? FOTO: POLISEN ?? NARKOTIKA. Stora mängder amfetamin låg framför fläktar på vardagsrum­sgolvet i en lägenhet i Sundbyberg. ”Det har inte varit ett tillhåll, mer av en förvarings­plats för denna gruppering”, säger Stephan Kiernan vid polisen.
FOTO: POLISEN NARKOTIKA. Stora mängder amfetamin låg framför fläktar på vardagsrum­sgolvet i en lägenhet i Sundbyberg. ”Det har inte varit ett tillhåll, mer av en förvarings­plats för denna gruppering”, säger Stephan Kiernan vid polisen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden