Mitt i Sundbyberg

Grannarna agerar– har fått nog

Fortkörare, smittrafik, tung trafik – och buller vid ett hastighets­dämpande gupp. ”Hamngatans vänner” har fått nog och samlat in 63 namnunders­krifter i ett protestbre­v till kommunen. Namninsaml­ing mot Hamngatans fortkörare

-

På Hamngatans raksträcka är det 30 kilometer i timmen som maxhastigh­et. Vid Tuvanparke­n är det ett gångfartso­mråde, men så fort bilisterna kommit ut ur det så gasar de på igen på raksträcka­n fram till korsningen med Landsvägen.

Raksträcka­n har ett hastighets­dämpande dubbelgupp. De som bor intill är däremot väl medvetna om att hastighete­n inte sänks före guppet.

– Sedan smäller det. Vi som bor här hör ljudet. Om man sitter på balkongen och fikar, så hör man buller och då får man vara tyst ett tag, säger Gerhard Arnevi som bor på Hamngatan.

Om bilisterna skulle vara laglydiga skulle de boende inte störas, menar de.

– Det är ju grejen, att hade de hållit hastighete­n så hade det inte varit för mycket buller. Det finns ju de som är plikttrogn­a, säger Gerhard Arnevi.

En protestskr­ivelse har nu skickats in till kommunen från ”Hamngatans vänner”, i form av ett medborgarf­örslag. Gerhard Arnevi samordnar det hela och man har fått ihop 63 namnunders­krifter.

Barbro och Gunnar Geller, Laila och Torbjörn Grahn, Vivianne Skarin, Kurdo Baksi och Lennart Krook är några av de grannar som hakat på för att träffa Vi i Sundbyberg.

Ytterligar­e någon 30-markering, skyltar om hur många kilometer i timmen man får köra i ett gångfartso­mråde och en upplysning om att vägen går genom ett bostadsomr­åde är några av idéerna som lyfts. Att göra små chikaner är en annan.

– Varför har man inte kontroller? Det är ju en lekplats, säger Laila Grahn.

Smittrafik och tung trafik är ett problem redan nu, enligt dem. När det byggs mer i Fabrikspar­ken, Parfymfabr­iken och Annedal befarar de att bilisterna blir ännu fler.

” Vi betonar hur tröttsam vi upplever att dagens trafiksitu­ation är och konstatera­r att det skett en försämring i trafikmora­len tillsamman­s med en ökande och mer intensiv trafik mängd”, skriver Hamngatans vänner till kommunen.

Gerhard Arnevi vill se handlingsk­raft från politikern­a:

– Man ska respektera att det är bostäder här, och se till att det respektera­s genom åtgärder, säger han.

 ?? FOTO: ULRICA ANDERSSON ?? HASTIGHETS­BEGRÄNSNIN­G. Efter gångfartso­mrådet är det alltför många som gasar på när de kommer ut på 30-sträckan.
FOTO: ULRICA ANDERSSON HASTIGHETS­BEGRÄNSNIN­G. Efter gångfartso­mrådet är det alltför många som gasar på när de kommer ut på 30-sträckan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden