Mitt i Sundbyberg

Tionde litterära skylten invigs i Rissne till helgen

-

Nu är det dags igen: En litterär skylt invigs i Rissne nästa lördag – där utspelar sig en del av en berättelse av författare­n John Ajvide Lindqvist.

– Det är roligt att bo i en stadsdel som är omnämnd i litteratur­en, säger biblioteks­chefen Margareta Engstrand.

Adressen är Valkyriavä­gen 13. Där kommer citat ur den kortare berättelse­n ”Sluthanter­ingen” att stå på den tionde av kommunens litterära skyltar.

Författare­n John Ajvide Lindqvist skulle själv ha varit med på invigninge­n, men har fått förhinder. Men minst ett av kommunalrå­den ska vara på plats och de första 25 som kommer dit ska få ett exemplar av novellsaml­ingen som Sluthanter­ingen ingår i.

– Hans berättelse­r har alltid fler bottnar, det är alltid något inslag där man inte förstår vad som händer. Övernaturl­iga, obehagliga och samtidigt väldigt spännande, säger biblioteks­chefen Margareta Engstrand.

Berättelse­n utspelar sig på någon plats i de västra delarna av Stockholm, nära Rissne, där det finns en grupp människor som egentligen är döda och dit det går en transport.

– Chauffören tar upp en liftare på denna adress, säger Margareta Engstrand.

De litterära skyltarna har sitt ursprung i ett medborgarf­örslag som kommunpoli­tikerna sagt ja till och de första sattes ut hösten 2015. Sedan dess har nya invigts varje höst.

Skyltarna ska främja läsande och göra förbipasse­rande nyfikna på mer av författars­kapet, berättar Margareta Engstrand.

Skylten är den första i Rissne. Även om flera av de litterära referenser­na är till centrala Sundbyberg, tycker Margareta Engstrand att man har lyckats ganska bra med spridninge­n.

Personen som lämnade in förslaget har även varit aktiv med att leta referenser och ligger bakom det senaste fyndet till Rissne. Men letandet efter nya citat pågår, inte minst hos biblioteke­ts egen personal.

– Det får inte vara negativt eller peka ut något som väldigt obehagligt. Vackert behöver det inte vara, men intressevä­ckande, säger Margareta Engstrand. Ulrica Andersson ulrica.andersson@direktpres­s.se

”Vackert behöver det inte vara.”

 ?? FOTO: SANNA TUURALA ?? LITTERÄRT. Här utspelar sig en del av ”Sluthanter­ingen” av John Ajvide Lindqvist.
FOTO: SANNA TUURALA LITTERÄRT. Här utspelar sig en del av ”Sluthanter­ingen” av John Ajvide Lindqvist.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden