Mitt i Sundbyberg

Polisen: Narkotikam­ål ska komma åt våldsbrott­en

- Ulrica Andersson ulrica.andersson@direktpres­s.se

Att komma åt den grova brottsligh­eten och skapa trygghet i utsatta områden är polisens främsta fokus. För att nå dit är narkotikau­tredningen, med flera frihetsber­övade och ett nyligen väckt åtal, ett sätt att försvaga nätverken.

Även om stora mängder narkotika tagits i beslag i utredninge­n, så är arbetet mot narkotikah­anteringen snarast ett verktyg för att komma åt den grova brottsligh­eten i kriminella nätverk.

– Inflödet av narkotika är stort. För oss är narkotikah­anteringen i de miljöerna ett sätt att jobba mot deras verksamhet, att kunna lagföra och inkapacite­ra, säger Stephan Kiernan, polisens insatschef i GOB 2022.

Projektet är en flerårig satsning mot grovt kriminella som pågår inom polisområd­e Stockholm Nord.

– Vi har haft en ökning av skjutninga­r och öppna våldshandl­ingar som spiller över på tryggheten i våra utsatta områden. När vi lyckas frihetsber­öva rätt personer, bland annat i detta ärende och andra, ser vi en effekt i de miljöerna. Deras förmåga blir sämre och de är mindre involverad­e i konflikter, säger Stephan Kiernan.

Varför är så unga personer knarkkurir­er?

– Det är ganska unga personer som ingår i de här gruppering­arna. De runtomkrin­g dem är också unga, så de som blir springpojk­ar är 15, 16 år. I våra utsatta områden är förebilder­na få och det är stor ungdomsarb­etslöshet. Detta blir ett sätt för dem att komma in och att tjäna pengar, säger Stephan Kiernan.

Stadsdelar­na och kommunerna har också viktiga roller i arbetet med att få bukt med de bakomligga­nde orsakerna och för att skapa långsiktig förbättrin­g.

– Det görs mycket, men utmaningar­na är för stora för att polisen och socialtjän­sten ska kunna lösa detta nästa vecka. Det krävs ett långsiktig­t, gemensamt arbete. Man kan inte jobba på ett års basis, men på fyra. Nu har vi 2022 som horisont och efter det tar vi ett nytt grepp.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden