Mitt i Sundbyberg

Larmet: Vattnet i Bällstaån är farligt

- Louise Bornhall louise.bornhall@direktpres­s.se

Vattnet i Bällstaån har riktigt usel kvalitet, och högre halter av miljöfarli­ga ämnen än vad man tidigare har trott. Det visar den senaste undersökni­ngen av vattenkval­iteten.

Den nya undersökni­ngsmetoden som Stockholms stad använt sig av i Bällstaån gör att fler ämnen i vattnet kan identifier­as.

Anledninge­n till att metoden användes just där är att Bällstaån tidigare haft högst halter av miljöfarli­ga ämnen av alla Stockholms vattendrag.

Och resultatet talar klarspråk – kraftigt förhöjda halter av miljöfarli­ga ämnen finns i ån, högre än tidigare undersökni­ngar visat.

PFAS är ett samlingsna­mn för tusentals kemikalier som används i allt från matförpack­ningar till brandsläck­ningsskum.

Ett av de vanligaste PFASämnen (PFOS) fanns i höga halter – 33 gånger så högt som EU:s rekommenda­tioner.

– Många av ämnena är mycket svårnedbry­tbara, har de väl hamnat i miljön tar det mycket lång tid innan vi blir av med dem. De är skadliga för de vattenleva­nde organismer­na i Bällstaån, säger Maria Pettersson, kemist och miljöutred­are på miljöförva­ltning- en vid Stockholms stad. Hon fortsätter: – Den här studien ger en förbättrad bild av förorening­ssituation­en. Men vi vet inte i dag var alla förorening­ar kommer från. Nästa steg är att ta reda på vilka källorna är. Dit har vi inte kommit än, säger Maria Pettersson.

Förra hösten inledde Järfälla, Sundbyberg, Solna och Stockholm, kommunerna som Bällstaån rinner genom, ett samarbete för att få bukt på problemen med den dåliga vattenkval­iteten. Men än så länge har arbetet inte kommit så långt.

 ?? FOTO: ULRICA ANDERSSON ?? VÄRRE ÄN VÄNTAT. Bällstaån rinner genom fyra kommuner och är kraftigt förorenad. Här i Sundbyberg.
FOTO: ULRICA ANDERSSON VÄRRE ÄN VÄNTAT. Bällstaån rinner genom fyra kommuner och är kraftigt förorenad. Här i Sundbyberg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden