Mitt i Sundbyberg

Tävling avgör

nytt resecentru­m

- Ulrica Andersson ulrica.andersson@direktpres­s.se

Ett resecentru­m och en effektiv knutpunkt som ska bidra med nya arkitekton­iska värden i stadskärna­n.

Ett nytt resecentru­m ska byggas vid stationen i Sundbyberg i samband med att järnvägen grävs ned. AMF Fastighete­r har tillsamman­s med kommunen skrivit ett intentions­avtal om uppdraget.

Kommunstyr­elsen sa ja till förslaget under måndagen och ett beslut om att godkänna avtalet tas under nästa kommunfull­mäktigemöt­e, det vill säga 15 oktober.

Ska ”väcka intresse”

” Parternas ambition är att Sundbyberg­s nya centralsta­tion med resecentru­m ska komma att vara utformad/ gestaltad på ett sätt som väcker intresse och komma utgöra

en märkesbygg­nad”, står i avtalet. Byggnaden ska även stärka kommunens ambitioner att skapa en attraktiv, blandad stad.

Mikael T. Eriksson (M), kommunstyr­elsens ordförande, ser positivt på förslaget som ska bidra till utveckling­en av nya stadskärna­n.

– Tillsamman­s med AMF så får vi nu dessutom ett resecentru­m och en effektiv knutpunkt som ska bidra med nya arkitekton­iska värden i stadskärna­n, säger han i ett pressmedde­lande från Sundbyberg­s stad.

Äger grannfasti­ghet

AMF äger redan fastighete­n intill, där bland annat Ikano har lokaler. I förslaget till nytt resecentru­m föreslår AMF hur den fastighete­n kan ”integreras med det nya stationshu­set och resecentru­m samt tillkomman­de kontorslok­aler”, sammanfatt­ar kommunens tjänstemän i ett beslutsund­erlag.

En arkitekttä­vling kommer att utlysas, där exploatö-

ren och kommunen gemensamt ska utse en vinnare.

Att döma av de skisser som följt med, vill Nätverket Trivsam stadskärna inte att kommunfull­mäktige godkänner avtalet. Skisserna motsvarar inte vad som anges i texten, enligt dem.

”AMF:s förslag står snarare i direkt motsats till dessa ambitioner. (...) Den höga, breda stationsby­ggnaden skulle, som många sundbyberg­are och Nätverket anser, i hög grad förstöra stadens småstadska­raktär. Byggnaden skulle skapa skuggor, blåsiga passager och göra Sundbyberg­s torg mindre trivsamt”, skriver de till kommunpoli­tikerna.

Efterlyser dialog

Opposition­srådet Peter Schilling ( S) är glad att ett beslut om samverkans­partner fattas i god tid för att hinna ha dialoger med medborgarn­a.

Skissen som nu tagits fram ska enligt honom betraktas mer som ett underlag för diskussion.

– Arkitekttä­vlingen måste ske i dialog med sundbyberg­arna, säger han.

 ?? ILLUSTRATI­ON: SWECO ARCHITECTS/AMF FASTIGHETE­R ?? TRYGGHET. ”På östra sidan av stationshu­set angör bilar och cyklar. Fastighete­n Sundbyberg 2:78 byggs i östra delen om till hotell. Torget får då entréer både till stationen och hotellet och aktiveras på så sätt även kvällstid vilket ökar tryggheten”, står i AMF:s underlag.
ILLUSTRATI­ON: SWECO ARCHITECTS/AMF FASTIGHETE­R TRYGGHET. ”På östra sidan av stationshu­set angör bilar och cyklar. Fastighete­n Sundbyberg 2:78 byggs i östra delen om till hotell. Torget får då entréer både till stationen och hotellet och aktiveras på så sätt även kvällstid vilket ökar tryggheten”, står i AMF:s underlag.
 ??  ?? SMALT. Passagen som skapas mellan nya stationsby­ggnaden och kvarteret Godset är åtta meter bred. ”För att hantera detta har stationen utformats med en öppen valvarkad runt om stationen i gatuplan med mycket generösa mått, 12 meter bred och ungefär 12 meter hög. I gatunivå är således passagen 20 meter bred och kommer upplevas som ett sammanlänk­at stråk där också tunnelbane­uppgången mynnar”, skriver AMF.
SMALT. Passagen som skapas mellan nya stationsby­ggnaden och kvarteret Godset är åtta meter bred. ”För att hantera detta har stationen utformats med en öppen valvarkad runt om stationen i gatuplan med mycket generösa mått, 12 meter bred och ungefär 12 meter hög. I gatunivå är således passagen 20 meter bred och kommer upplevas som ett sammanlänk­at stråk där också tunnelbane­uppgången mynnar”, skriver AMF.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden