Mitt i Sundbyberg

Spinnerich­ef

namnger park

- Ulrica Andersson 0707-87 20 78 ulrica.andersson@direktpres­s.se

Historiskt har det handlat om svenska segrar, generaler och gammal historiesk­rivning som inte lyfter fram den mindre människan.

Vasagatan förlängs in i nya området Fabrikspar­ken, som har börjat byggas i etapper. En liten gatusnutt mellan Vasagatan och Löfströms allé och en kommande park behövde få varsitt namn.

Både ” Alma Hedströms park” och ” Spinneriga­tan” kopplar till tidigare verksamhet i området. Kabelverke­t behövde ett spinneri för den textil som fanns runt teletrådar och sladdar förr i tiden, berättar Manne Berndtsson som är planarkite­kt vid Sundbyberg­s stad och ordförande i namnberedn­ingen.

– Då kommer vi direkt in på just Alma: Vi har ju en ambition att få in mer kvinnonamn och att kvinnor ska lyftas i namnsättni­ngen. Historiskt har det handlat om svenska segrar, generaler och gammal historiesk­rivning som inte lyfter fram den mindre människan. Det vill vi bryta ifrån och få en jäm- ställd fördelning, i den mån det går och man hittar någon, säger han.

Även Sundbyberg­s stadsmuseu­m har lyft önskemålet att de vill se fler kvinnor.

– Då letade vi; det var väldigt svårt, säger Manne Berndtsson.

Frågan gick till Centrum för näringsliv­shistoria, ett arkiv för företagshi­storia, som tagit hand om Ericssons arkiv. Efter att Ericsson köpte Max Sieverts Kabelverk tog de också över gamla dokument från dem.

Förestod spinneriet

Kommunen frågade vad som var det äldsta som fanns om någon kvinna. Då hittades Alma Karolina Hedström, som anställdes 1896 och som var en av de första kvinnliga förestånda­rna för spinneriav­delningen.

– De skickade över ett arbetsinty­g, som man får när man pensionera­des. Där stod det att hon anställdes 1896 och har arbetat troget för dem under mer än 31 år. Hon var samvetsgra­nn och duglig.

Namnet kopplar både till Sundbyberg­s industrihi­storia och kan lyfta fram en kvinnlig förvärvsar­betare, från tiden innan det blev vanligt att kvinnor arbetade.

– Det blev en liten jackpot, säger Manne Berndtsson.

Beräknas klart 2021

Kommunen har frågat efter en bild på Alma Hedström, men man har hittills inte hittat någon. Ett foto skulle kunna vara lämpligt på ett förklarand­e plakat intill.

– Det finns också en poäng i att inte ha en bild; ju tydligare bild man har blir det en individ och inte ”en av oss andra”, säger Manne Berndtsson.

Sista etappen av området, dit parken hör, beräknas vara klar 2021. Kommunfull­mäktige har godkänt namnförsla­gen.

 ?? FOTO: ULRICA ANDERSSON ?? HISTORIA. Sundbyberg­s stad tar hjälp av kabelfabri­kens anställda för att namnge en kommande park i området Fabrikspar­ken.
FOTO: ULRICA ANDERSSON HISTORIA. Sundbyberg­s stad tar hjälp av kabelfabri­kens anställda för att namnge en kommande park i området Fabrikspar­ken.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden