Mitt i Sundbyberg

STOR ORO NÄR SIGNALFABR­IKENS BUTIKER STÄNGER

Hit brukade Ebba Muwanga och sonen Henry gå för att både titta på och köpa leksaker, men nu är lokalen tom. Lekia, Hemtex och Body shop är några av de som lämnat Signalfabr­iken.

- Ulrica Andersson ulrica.andersson@direktpres­s.se

Jag tror att konceptet Signalfabr­iken var jättebra från början, men folk hittar inte hit.

Biblioteke­t flyttade in i Signalfabr­iken januari 2013; de andra verksamhet­erna kom in på hösten. Nu har flera butiker lämnat den lilla gallerian senaste tiden.

Body Shops lokal står tom, såväl som Gardens. I somras flyttade Lekia och Mixit ut; Hemtex lämnar vid årsskiftet och det finns en oro över att ytterligar­e butiker kan flytta.

Tre sundbyberg­are som vill ha en levande handel i Signalfabr­iken är Ebba Muwanga, sonen Henry Muwanga-Hultgren, 2,5 år och mamma Eva Joelsdotte­r.

– Det är jättetråki­gt att så många butiker stänger ned. Det skulle ju bli nya köpstråket istället för Sturegatan, säger Ebba Muwanga.

Eva Joelsdotte­r tycker mycket om att handla på Body Shop, som nu flyttat ut.

– När inte internatio­nella kedjor kan stanna kvar så måste det handla om både kundkrets och hyror. Vad blir kvar nu? Ett stråk som är helt öde, säger hon.

Vill handla i Sundbyberg

Sturegatan har haft en nedgång, inte minst eftersom Åhléns lämnat kommunen helt och butiker har flyttat därifrån till Signalfabr­iken när den var ny. Även om andra aktörer öppnat på Sturegatan på senare tid, så hoppas de att utbudet inte blir alltför uttunnat i Sundbyberg.

Ebba Muwanga uppskattar att kunna handla på vägen hem från förskolehä­mtningen.

– Vi behöver aldrig åka till stan eller någon annanstans, det är skönt. Hoppas att hyresvärde­n förstår att det inte är lönsamt att alla lämnar, säger hon. Eva Joelsdotte­r håller med: – Jag önskar att värden ska reagera, se till att de som är kvar stannar. De får gå back på hyran. Att ha tomma lokaler måste kosta skjortan.

Klädbutike­n Mixit har flyttat till en annan lokal i närheten, medan Lekia har slagit ihop sig med butiken i Solna centrum.

– Anledninge­n är omsättning­en och hyran; det går inte ihop. Vi behöver fler som handlar mer. Det har varit fem roliga men tunga år, sa butiksägar­en Monique Huisman då.

– Jag tror att konceptet

Signalfabr­iken var jättebra från början, men folk hittar inte hit. Det är ingen naturlig genomström­ning.

Konkurrera­r med centrum

Samtidigt känns konkurrens­en från flera köpcentrum av. Butikerna som finns i Sundbyberg är dessutom utspridda på olika platser.

– Kvarteret måste synas bättre. Mycket mer krävs från kommunen och från fastighets­ägarna i området. Jag tror att hela staden måste tänka till: Var vill man ha handel?

För Synoptik i lokalen intill går det bra, enligt butikschef­en Susanne Dahlström. De har avtal i tre år till och som läget ser ut nu räknar de med att bli kvar i Signalfabr­iken.

– Vi har många företagsku­nder. Men vindarna kan blåsa ganska fort, säger hon.

Centrumled­ningen har enligt henne lovat att nya hyresgäste­r ska komma in före årsskiftet. Vi i Sundbyberg har sökt Signalfabr­ikens centrumche­f.

”Det här är olyckligt”

Kommunens näringsliv­schef, Sharif Pakzad, har sedan i somras försökt boka in ett möte med Newsec som förvaltar lokalerna. De hade fått kännedom om att folk undrar vad som ska hända med köpcentrum­et.

– Naturligtv­is kände vi att det är något vi måste diskutera. Vi får se hur de tänker och vad som är deras planer. Vi är ändå en instans som företagare vänder sig till och ställer frågor; vi måste ha den informatio­nen, säger han.

Från kommunens sida är man bekymrad över utveckling­en i Signalfabr­iken, enligt honom.

– Vi tycker att det här är olyckligt, det är ingen utveckling som vi önskar oss. Samtidigt är vi medvetna om att det pågår en strukturel­l omvandling inom handel. Staden ska vara en levande stad; varenda företag som lämnar kommunen medför ett vakuum. Sedan vet vi att det kommer nya, det går i vågor, säger Sharif Pakzad som ändå hyser optimism inför framtiden för stadskärna­n och att kunna ha svar på framtida utmaningar.

 ??  ??
 ??  ?? Sundbyberg­sbor i tre generation­er: Ebba Muwanga, sonen Henry och mamma Eva Joelsdotte­r, fikade tillsamman­s i Signalfabr­iken. De vill att butiker ska finnas där även i framtiden.
Sundbyberg­sbor i tre generation­er: Ebba Muwanga, sonen Henry och mamma Eva Joelsdotte­r, fikade tillsamman­s i Signalfabr­iken. De vill att butiker ska finnas där även i framtiden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden