Mitt i Sundbyberg

Sofie klimatstre­jkar i Sundbyberg

För att uppmärksam­ma klimathote­t satt Sundbyberg­sbon Sofie Andersson utanför stadshuset i Sundbyberg förra fredagen. ”Det har varit väldigt positivt, ingen negativ respons”, säger hon.

- Ulrica Andersson ulrica.andersson@direktpres­s.se

15-åriga Greta Thunbergs klimatstre­jk utanför riksdagshu­set är ett initiativ som fått uppmärksam­het över hela världen.

En av de som hakat på är 20-åriga universite­tsstuderan­de Sofie Andersson från Sundbyberg.

– De som suttit med vid riksdagen är i alla åldrar; folk som går i skolan och pensionäre­r. När man har suttit med där inne har det lett till så himla många bra samtal. Det är viktigt att sprida samtalet om klimatet vidare runtom i Sverige, säger hon. Förra fredagen tog hon därför strejken till Sundbyberg och satte sig utanför stadshuset.

– Det har varit väldigt positivt, ingen negativ respons, säger hon.

Sofie Andersson är uppvuxen i Hallonberg­en och Rissne. Hon kallar sig miljöaktiv­ist och vill understryk­a att hon är partipolit­iskt oberoende.

Politiska åtgärder för miljön handlar enligt henne ofta om enskilda, mindre saker.

– Inget av det är tillräckli­gt. Man glömmer ibland att något måste ske på en större nivå, en systemförä­ndring. Vi kan inte ha ett ekonomiskt system som bygger på att utarma jorden på dess naturresur­ser. De styrande måste ge medlen att leva ett hållbart liv, säger Sofie Andersson.

Ett sätt att underlätta ett klimatsmar­t vardagsliv vore om det gick att köpa fler livsmedel på lösvikt för att slippa alla onödiga plastförpa­ckningar.

Klimatakti­onen fortsätter tills regeringen­s arbete ligger i linje med Parisavtal­et: att stanna under två graders uppvärmnin­g, berättar Sofie Andersson.

 ??  ??
 ?? FOTO: ULRICA ANDERSSON ?? KYLIGT. Sofie Anderssons sittstrejk utanför stadshuset pågick under fredagen. Lite frusen var hon när det var dags att resa på sig vid 15-tiden.
FOTO: ULRICA ANDERSSON KYLIGT. Sofie Anderssons sittstrejk utanför stadshuset pågick under fredagen. Lite frusen var hon när det var dags att resa på sig vid 15-tiden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden