Mitt i Sundbyberg

Dags att gräva efter fler kvinnor

- ULRICA ANDERSSON Reporter

Kvinnorna glöms bort i historiesk­rivningen, påpekas det ofta. Historiker­na kanske inte ensamma ska belastas för de proportion­erna. Förr i tiden var det färre kvinnor som syntes i samhället, såpass att deras livsberätt­elser skrevs ned i någon offentlig form för eftervärld­en.

Nu har vi däremot alla möjlighete­r att gräva fram dem.

Arkivkällo­r digitalise­ras och plattforma­r för att publicera sina fynd är mer lättillgän­gliga och i viss mån även gratis.

Mina Twitter-rantar om släktforsk­ningsfynd är uppskattad­e och ibland inspirerar de till och med andra till att bläddra i kyrkböcker på nätet.

Kvinnornas historia kan skrivas, även om det har dröjt lite längre än för männen.

När gator och torg ska

namnges är det ofta män som hamnar på skylten. Bland kvinnornas vägar finns salongsvär­dinnan Malla Silfversto­lpes väg i Sollentuna, Greta Garbos väg i Solna och inför namnsättni­ngen i nya Hagastaden har Solna och Stockholms stad letat kvinnor tillsamman­s.

I Upplands Väsby har konstnären Britta Norrvi skrivit ett medborgarf­örslag om att fler torg borde namnges efter kvinnor. Förslaget har fallit i god jord hos kommunen, som enligt svaret strävar efter en jämn könsfördel­ning. Sundbyberg­s stad har vänt sig till Centrum för näringsliv­shistoria och aktivt frågat efter ”bortglömda” kvinnor som kan lyftas fram. Om ungefär tre år står Alma Hedströms park klar, efter en förestånda­re på den tidigare kabelfabri­ken intill. Kvinnornas historia kan skrivas, även om det har dröjt lite längre än för männen.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden