Mitt i Sundbyberg

Sundbyberg­s osäkra styre in i framtiden

Det är fortfarand­e oklart vem som tar makten i Sundbyberg. Men både Socialdemo­kraterna och Moderatern­a tror att de har goda chanser att få styra.

- Ulrica Andersson ulrica.andersson@direktpres­s.se

■■ Antalet ledamöter i fullmäktig­e har utökats efter valet – från 55 till 61 – men något nytt styre blev det inte under första sammanträd­et i måndags.

Mandatperi­oden för kommunfull­mäktige 2018–2022 började den 15 oktober, men då gav mötet i fullmäktig­e inget resultat. Istället hade alla ärenden bordlagts efter 20 minuter.

Mikael T. Eriksson (M), avgående kommunstyr­elseordför­ande, vill inte spekulera i hur lång tid det tar innan ett styre är klart, men räknar med att det blir grönblått.

Opposition­srådet Peter Schilling (S) vill inte spekulera i hur stor sannolikhe­ten är för ett S-lett styre, men har sett goda chanser att ett styre är färdigt på måndag. Då sammanträd­er kommunfull­mäktige igen.

Hade ett politiskt styre kunnat presentera­s 15 oktober, hade en ny kommunstyr­else tillträtt samma dag.

Nu har de folkvalda till 1 januari på sig att välja en ny kommunstyr­else. Oavsett när valet görs, kommer den att tillträda efter årsskiftet.

– Lagstiftar­en har sagt att en mandatperi­od är fyra år, varken mer eller mindre. I formell mening har man inte förlängt mandatperi­oden, man tillämpar bara en annan regel, säger Magnus Eriksson, kommunsekr­eterare vid Sundbyberg­s stad.

Vildarna ur fullmäktig­e

Mandatförd­elningen i kommunfull­mäktige bygger nu på det senaste valresulta­tet.

Alla Miljöparti­ets och ett av Sverigedem­okraternas mandat har innehafts av politiska vildar under slutet av förra mandatperi­oden; nu innehas alla mandat av partirepre­sentanter.

Samtidigt är det fortfarand­e samma personer som har poster i kommunstyr­elsen och i nämnderna, även i de fall dessa inte längre har någon plats i kommunfull­mäktige.

Det innebär exempelvis att Siyamak Sajadian Sasanpour, som tidigare varit gruppledar­e för Miljöparti­et men som uteslutits ur partiet efter att en utredning visat på arbetsmilj­öproblem, ännu

Mandatförd­elningen i det nya kommunfull­mäktige är utgångspun­kten för alla förhandlin­gar.

är vice kommunstyr­elseordför­ande.

Budgeten tas i november

Förutom att bestämma om vem som ska styra, ska även budgeten för 2019 beslutas om.

– Ett valår ska budgeten tas i november, eller i december om det finns särskilda skäl. Det som händer nu är att den gamla kommunstyr­elsen bereder förslag till budget. De har nog stora möjlighete­r att hantera det politiskt. Mandatförd­elningen i det nya kommunfull­mäktige är utgångspun­kten för alla förhandlin­gar, säger Magnus Eriksson.

När det väl är dags att ta beslut om budgeten i kommunfull­mäktige lär ett styre vara på plats.

Om det blir en ny koalition i styret, kan ett budgetförs­lag från en tidigare koalition avvisas då och ett förslag från det nya styret godkännas istället.

 ?? FOTO: ULRICA ANDERSSON ?? VÄNTAR. Både Mikael T. Eriksson (M) och Peter Schilling (S) yrkade i måndags på bordläggni­ng av frågorna som rör nytt styre i kommunen.
FOTO: ULRICA ANDERSSON VÄNTAR. Både Mikael T. Eriksson (M) och Peter Schilling (S) yrkade i måndags på bordläggni­ng av frågorna som rör nytt styre i kommunen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden