Mitt i Sundbyberg

Nu visas kvarteret helt i trä upp i Ör

Inom ett par år sätts spaden i marken för ett nytt kvarter, byggt i trä, mitt i Ör. Men redan nu finns en träpaviljo­ng på platsen, som en försmak av vad som komma skall.

- Anna Wettergård 070-78 78 704 anna.wettergard@direktpres­s.se

Inom ett par år sätts spaden i marken för ett nytt kvarter, byggt i trä, mitt i Ör. Men redan nu finns en träpaviljo­ng på platsen, som en försmak av vad som komma skall.

FÖRSMAK. Nu invigs en träpaviljo­ng på samma plats

Nu står vi här, där vi ska bygga ett helt kvarter i trä. Det är helt fantastisk­t.

Mitt i snöyran i Sundbyberg invigdes nyligen en liten paviljong. Den är inte bara byggd av trä utan innehåller dessutom en utställnin­g om träarkitek­tur, vilket naturligtv­is inte är någon slump. På samma plats, mitt i Ör, ska det nämligen snart byggas ett helt kvarter i trä.

– Nu står vi här, där vi ska bygga ett helt kvarter i trä. Det är helt fantastisk­t. Det säger Arne Olsson från byggföreta­get Folkhem. Han fortsätter med att hylla Sundbyberg­s politiker:

– De är modiga. De vågar använda trä.

Enligt planerna kommer här att byggas omkring 200 bostäder. Det kommer att vara en blandning av bostadsrät­ter, hyresrätte­r, äldreboend­e och så kallat mellanboen­de för människor som är äldre än 55. Och allt kommer att präglas av trä.

– Det ska verkligen synas att det är trähus. Utvändigt kommer det att vara ett rutnät av trä. Och inomhus kommer minst en vägg att vara i synligt trä. Det säger Kristina Peters från arkitektby­rån Arkitema.

Innergårda­rna kommer att vara öppna, så att även andra än de boende kan vistas här. Här kommer det att finnas kafé och restaurang med uteserveri­ngar, mataffär och gemensam- hetslokale­r. De boende kommer också att ha tillgång till gårdar på taket till varje byggnad.

Vissa är skeptiska

Alla är dock inte lika entusiasti­ska inför tanken på att bygga ett nytt kvarter här:

– Vi har inget emot att man fräschar upp området men man behöver inte ta i så att byxorna spricker. Det säger Jan Grunditz från Nätverk Ör, och fortsätter:

– Det kommer att bli hus som är femton våningar höga, som skuggar ner. Och vad ska vi göra med alla extra bilar? Vart ska vi ta vägen allihop? Det kommer inte att bli trivsamt här.

Paviljonge­n en försmak

Oavsett vilket så ligger byggplaner­na några år fram i tiden. Under det närmaste året kommer i stället träpaviljo­ngen att stå här, som en försmak.

Anna Ervast Öberg från Folkhem förklarar hur paviljonge­n kommer att fungera:

– Paviljonge­n kommer att finnas här i ett år. Vi kommer att ha aktivitete­r i den en gång i månaden, men den kommer också att vara öppen för de boende att boka och använda gratis.

Filippa Blomgren, projektutv­ecklare i Sundbyberg, berättar vidare:

– Många säger att det var bättre förr här i Ör, men att det har blivit sömnigt. Jag tycker att det är fantastisk­t fint att Örs centrum får möjlighet att blomma upp igen. Det är viktigt att de som redan bor här också ska få ta del av den här utveckling­en, och paviljonge­n är en försmak av detta. Den ska fungera som ett vardagsrum för de boende här.

 ??  ?? INVIGNING. ”Det ska verkligen synas att det är trähus. Utvändigt kommer det att vara ett rutnät av trä. Och inomhus kommer minst en vägg att vara i synligt trä”. berättade Kristina Peters från arkitektby­rån Arkitema.
INVIGNING. ”Det ska verkligen synas att det är trähus. Utvändigt kommer det att vara ett rutnät av trä. Och inomhus kommer minst en vägg att vara i synligt trä”. berättade Kristina Peters från arkitektby­rån Arkitema.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden