Mitt i Sundbyberg

Birgitta tar en skidtur till jobbet

- Jonny Andersson

Vi går, springer, cyklar och åker rullskrids­kor till jobbet men det känns originellt att 08:or tar skidorna från dörr till dörr. Birgitta Lindvall gör det – från Storskogen till Kista.

Härom veckan lade Birgitta Lindvall upp en bild i Facebookgr­uppen ” Vänliga Sundbyberg”. Bilden föreställd­e spetsarna på hennes träskidor och de fina skidspår hon hade framför sig.

I textfältet skrev hon: ”Fint att kunna åka skidor till jobbet! Storskogen–Kista utan att behöva passera över ngn gata. Lyx.”

På några dagar fick hon ett dussin kommentare­r och över 260 gilla-markeringa­r.

– Det var väl inte så märkvärdig­t, säger hon om skidturen. Jag är ingen sportmänni­ska, utan friluftsmä­nniska. När jag genomblöt av svett och röd i ansiktet kommer till jobbet skrattar kollegorna.

Ändra fram till tunneln

När andan faller på och vädret tillåter hämtar Birgitta fram skidorna i källaren på Ateljéväge­n och går ut på baksidan. Därifrån kan hon, längs Sundbyberg­ssidan av Råstasjön, skida hela vägen fram till tunneln som leder till Ursviks motionsgår­d.

– Tunneln var enda stället där jag behöver ta av mig skidorna.

Birgitta är 66 år och ser sig definitivt inte som en skidåkare.

– Jag hasåker mig fram, säger hon och skrattar.

Hon arbetar som familjebeh­andlare på socialkont­oret i Kista. Fågelvägen har Birgitta 3,7 kilometer från bostaden till jobbet, skidvägen är långtifrån lika raka.

Hur lång tid tar det till jobbet?

– Det törs jag inte säga. Okej, det tar en dryg timme. Men som jag sa så är jag ingen sportig människa. Jag ser skidturern­a som en sinnlig upplevelse.

Åker ogärna i mörker

Om vintervädr­et i Stockholms­regionen var stabilare skulle Birgitta ta fram skidorna oftare. Dock gäller det att arbetssche­mat passar, hon åker ogärna i mörker och helst i en kompis sällskap.

– En del menar att jag är lite knasig, andra säger att jag är cool. På jobbet pratas det ibland om att ta en skidtur i samband med lunch, det skulle vara trevligt, säger Birgitta Lindvall.

När jag genomblöt av svett och röd i ansiktet kommer till jobbet skrattar kollegorna.

 ??  ??
 ?? FOTO: PRIVAT ?? ” SINNLIG UPPLEVELSE”. När arbetssche­mat och vädret passar tar Birgitta Lindvall skidspåren till jobbet.
FOTO: PRIVAT ” SINNLIG UPPLEVELSE”. När arbetssche­mat och vädret passar tar Birgitta Lindvall skidspåren till jobbet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden