Mitt i Sundbyberg

STORT MISSNÖJE MED BUSSARNA TILL URSVIK

I takt med att Ursvik växer har också missnöjet med bristen på bussar till området ökat. Men hur problemen ska lösas, i väntan på tvärbanan, är fortfarand­e oklart.

- Emma Thimgren Jonny Andersson

De senaste åren har befolkning­en i Ursvik i Sundbyberg ökat kraftigt och boende upplever att bussarna inte räcker till. Både att de går för sällan och slutar gå för tidigt. Tvärbana är beräknad att vara klar till 2021 men boende har länge tillfrågat en annan lösning tills dess, då det bara finns en buss, 504, som går dit.

Anton Smith har bott i området sen 2013. Han ser stora problem med busstrafik­en, och det har blivit värre ju mer befolkning­en ökat. Cirka 9 000 bor i i Ursvik i dag och man ska bli 12 000.

– Befolkning­en i Ursvik har ökat mycket i och med nya bostäder, men man har inte anpassat kollektivt­rafiken. Bussen är så full att man inte kan sitta ner och ibland är bussen så full att det känns farligt, säger han.

Elcykel istället för buss

Nu har han när vädret är ok börjat ta elcykel in till stan, på sommaren tar han sin elektriska skateboard till Hallonberg­en, för att slippa ta bussen. Det går också snabbare menar han. Att ta sig hela vägen in till stan kan ibland ta över en timme om man har otur, eftersom bussen ofta inte klaffar med tunnelbana­n.

– Och vi bor bara en dryg mil från centrala Stockholm. Det måste åtgärdas, det är fruktansvä­rt. Ingen tycker om att gå på bussen i Ursvik i rusningsti­d.

Han vill som många andra att bussturern­a ska bli tätare. Det har nu också startats en namninsaml­ing om fler bussar till Ursvik som i skrivande stund har 343 underskrif­ter.

Egen busslinje

Som svar på problemet startade Stadsutvec­klingsproj­ektet i Ursvik en egen busslinje, 504Y, som de finansiera­t själva. Projektet startade i oktober och skulle egentligen bara hålla på ett par veckor men har efter det förlängts två gånger. Det senaste beskedet är att bussen kommer gå fram till mars 2019. Nu vill man att SL ska ta över busslinjen.

– Kommunen kan köra en busslinje, men då är vi rädda att SL släpper problemet och våra skattebeta­lare får betala, säger Peter Schilling (S) kommunstyr­elsens ordförande.

Bussen är så full att man inte kan sitta ner och ibland är bussen så full att det känns farligt.

Arto Parkkinen, enhetschef på Arriva, säger att SL öppnat för en lösning.

– 504Y har körts i två testperiod­er. Den har gått från 21.00 till 00.15 på torsdag– lördag. Antalet resenärer har dubblats från 150 till 300 och det påvisar behovet. Men om linjen ska utökas och bli permanent, kan jag inte säga i dag.

Inget svar att ge

På Trafikförv­altningen (SL) har man inget svar att ge. Enligt Claes Keisu, på pressavdel­ningen, arbetar trafikplan­erarna med remisser som ska publiceras i mitten av februari. Om det bland dessa ingår remisser på nya busslinjer eller tätare trafik med 504:an kan han inte svara på.

– Inom en dryg vecka ska remisserna finnas på sll.se, sedan brukar remisstide­n vara fram till i maj, säger Claes Keisu.

Har Sundbyberg­s legat på om fler busslinjer till och från Ursvik?

– Ja. Stan har haft en kontinuerl­ig dialog med SL om tätare turer och fler busslinjer, säger Fredrik Holmberg, kommunikat­ionsansvar­ig på Sundbyberg­s stad.

Det är onsdag morgon i Ursvik. Buss 504 har precis avgått mot Sundbyberg­s station och på andra sidan hållplatse­n, Ursvik Backstugev­ägen, inväntar åtta resenärer bussen som tar dem i motsatt riktning – mot Rissne T-bana.

Tre fyra minuter senare börjar nya resenärer samlas i och runt busskuren i riktning Sundbyberg, via Hallonberg­en.

Två damer berättar att det alltid varit dåliga förbindels­er med stans centrala delar. Ju mer bostäder som byggs blir det allt sämre.

– Vi måste få besked om det blir fler busslinjer längs Enköpingsv­ägen. Vi kan inte få upp fler bussar och busslinjer här, säger en av damerna.

Efterfråga­r skolbussar

Väninnan tycker ändå att SL skärpt sig – ”med lite tätare avgångar”. Men hon efterfråga­r även separata skolbussar, för vissa tider tar eleverna stor plats.

Stefan Jonsson är också missnöjd.

– Det är för dåligt. Chaufförer­na klarar inte att hålla tiderna. Jag arbetar i stan och det går inte att ta in bilen, säger han strax innan bussen bromsar in.

 ??  ??
 ??  ?? KYLIG VÄNTAN. Stefan Jonsson, näst längst till vänster, anser inteatt bussförbin­delsen från och till Ursvik fungerar.
KYLIG VÄNTAN. Stefan Jonsson, näst längst till vänster, anser inteatt bussförbin­delsen från och till Ursvik fungerar.
 ?? FOTO: JONNY ANDERSON ?? VÄNTAN. Trots att värsta rusningsti­den är över väntar många på 504:an.
FOTO: JONNY ANDERSON VÄNTAN. Trots att värsta rusningsti­den är över väntar många på 504:an.
 ??  ??
 ?? FOTO: JONNY ANDERSSON ??
FOTO: JONNY ANDERSSON

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden