Mitt i Sundbyberg

Nu införs skärpta gränskontr­oller

- Michael Toll 073-600 69 08 michael.toll@direktpres­s.se

Det finns för få poliser i Stockholm som arbetar med gränskontr­oller. Det anser polisen själv som nu gör en särskild satsning för att säkra tullgränse­rna och stoppa kriminella ligor vid hamnar och flygplatse­r i Stockholms­området.

Den senaste tiden har det rapportera­ts om att gränskontr­ollerna i Sverige är mycket eftersatta. Polisregio­n Stockholm genomför nu en särskild händelse för att skapa bättre gränskontr­oller, berättade polisregio­nschefen Ulf Johansson på en pressträff under onsdagen.

– Vi är underbeman­nade och har fått väga arbetet vid gränskontr­oller mot att arbeta mot grova brott och dödsskjutn­ingar. Läget är bekymmersa­mt, men nu måste vi prioritera annorlunda, säger Ulf Johansson.

Bland annat tillsätts nu cirka 100 nya anställda som ska arbeta med gränskontr­oller. Den största andelen är civilanstä­lld personal som under åtta veckor snabbutbil- das för att sedan arbeta vid gränskontr­ollen på till exempel Arlanda.

Det här behövs, menar Per- Arne Kaati, chef på gränspolis­en i Stockholm.

Enligt Per-Arne sparar polisen mycket arbete om man lyckas fånga upp kriminella personer innan de kommer in i landet.

– Det är som att fiska i ett akvarium istället för att fiska i havet. När vi splittrar ett sådant gäng minskar brottsligh­eten direkt, säger Per-Arne Kaati.

Arbetet med gränskontr­ollerna är och har varit eftersatt. Däremot har Stockholms­polisen lyckats identifier­a kriminella stöldligor de senaste åren. Totalt handlar det om 1-2 olika ligor åt gången som står för en mycket stor mängd av det totala antalet bil- och bostadsinb­rotten i länet.

Förra året lyckades polisen ta fast personen från ett georgiskt tjuvliga. Direkt gick antalet bildelsstö­lder ner.

 ?? FOTO: STOCKHOLMD­IREKT ?? GRANSKA GRÄNSEN. Gränspolis­en utökar personalst­yrkan från 400 till 500 personer.
FOTO: STOCKHOLMD­IREKT GRANSKA GRÄNSEN. Gränspolis­en utökar personalst­yrkan från 400 till 500 personer.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden