Mitt i Sundbyberg

Skolbesök ska förebygga att unga begår brott

Vårtermine­n 2018 inledde fältsekret­erare, kommunpoli­sen och socialtjän­sten i Sundbyberg ett unikt samverkans­arbete för att informera skolelever om brott som lagförs när man blivit 15 år. I vår ska totalt 19 klasser besökas.

- Jonny Andersson

Fältare och polis informerar 15-åringar i skolan

Elever i årskurs 8 blir 15 år någon gång under året. Ålderskliv­et har betydelse för hur samhället ser på ungdomarna. Inte minst när det gäller brott. Som 15-åring blir man lagförd för flera brott. Vilket kan ligga en in fatet som vuxen.

– I den här åldern är det dags att börja ta ansvar för sina handlingar, säger närpolisen Luís Araya.

I förebyggan­de syfte har Sundbyberg­s stad som enda kommun i norra Storstockh­olm skapat ett samarbete – # Tryggare15 – mellan polisen, socialtjän­sten och fältsekret­erare. Samarbetet inleddes redan förra våren, nu ska det utvecklas till att även föräldrar välkomnas till möten efter att samtliga klasser fått besök.

Men först ska alltså stans tre fältassist­enter, två poliser och två socialsekr­eterare träffa skolklasse­r under en dag.

Lagförs i lägre ålder

Bakgrunden till det här var att Sundbyberg­s fältsekret­erare och polis kom fram till att nya lagar, från januari 2018, innebar att man i tidig ålder lagförs för exempelvis förtal, spridande av pornografi­ska bilder och nyttjande av narkotika.

– Tyvärr jämförs narkotika med alkohol, säger Mikaela Fronth. Det är farligt. Narkotika är olagligt, det är inte alkohol.

I presentati­onen av #Tryg- gare15 beskrivs ett scenario:

”Natalie är ihop med David som är 17 år och två år äldre än Natalie. De är ofta hemma hos kompisar på fest. David vill röka cannabis när han är på fest men det vill inte Natalie göra. Han säger ofta: ” Gör det. Du blir roligare då” eller ”Det blir inte lika roligt om du inte röker”: Innan Natalie och David blev tillsamman­s var hon alltid med Hanna och Sofia. De var ofta på fest tillsamman­s men rökte aldrig på. Nu vet inte Natalie vad hon ska göra! Vad tycker DU?”

– Det här är en av flera situatione­r ungdomar när som helst kan ställas inför, säger Karolina Nilsson Bernin, ”fältare” i Sundbyberg. Grupptryck är ett problem vi vill tala om när vi träffar ungdomar.

– Vår uppgift är att ge ungdomarna verktyg att hantera situatione­r som den beskrivna eller andra liknande, säger kollegan Emil Andrén.

Uppdelade ansvarsomr­åden

Vid skolbesöke­n finns det en uppdelning. Poliserna talar om ” lag och rätt”, socialsekr­eterarna om bland annat ”orosanmäla­n”. För ”fältarna” handlar det mindre om föreläsnin­g, de vill istället leda in eleverna i diskussion­er. Bland annat genom att spela upp scener.

I tisdags inleddes vårens besök med tre klasser på Viktor Rydbergs skola. För att delvis kringgå just grupptryck splittrade­s klasserna upp i tre grupper och efteråt var Karolina Nilsson Bernin mycket nöjd.

– Det är en bra samverkan mellan oss, polisen och socialsekr­eterarna. Ett syfte är också att skapa relationer mellan ungdomarna och oss. Sundbyberg­s stad ska vara stolta över att den här samverkan kommit till.

 ??  ??
 ?? FOTO: JONNY ANDERSSON ?? PERSONAL. Fältsekret­erarna Emil Andrén, Karro Nilsson Bernin och närpoliser­na Mikaela Fronth och Luís Araya.
FOTO: JONNY ANDERSSON PERSONAL. Fältsekret­erarna Emil Andrén, Karro Nilsson Bernin och närpoliser­na Mikaela Fronth och Luís Araya.
 ??  ?? OROSANMÄLA­N/UTREDNING. Vid besöken i skolorna informerar personalen från Socialtjän­sten bland annat om vad som händer när ungdomar kommer i kontakt med dem. Man förklarar det med hjälp av utrednings­skogen som tagits fram av Maskrosbar­n.
OROSANMÄLA­N/UTREDNING. Vid besöken i skolorna informerar personalen från Socialtjän­sten bland annat om vad som händer när ungdomar kommer i kontakt med dem. Man förklarar det med hjälp av utrednings­skogen som tagits fram av Maskrosbar­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden