Mitt i Sundbyberg

NU ÄR EN AV TVÄRBANANS MILSTOLPAR PÅ PLATS

Det har varit många turer kring tvärbanans nya Kistagren. Men i veckan nådde bygget en viktig milstolpe, då en del av tvärbanebr­on kom på plats.

- Jonna Claesson jonna.claesson@direktpres­s.se

Det har varit många turer kring tvärbanans nya Kistagren och processen har dragit ut på tiden. Men i veckan nådde bygget en viktig milstolpe, då en del av tvärbanebr­on vid Bromma blocks kom på plats.

För ett år sedan i februari, togs det första spadtaget vid Bromma blocks för tvärbanans nya Kistagren. Natten till onsdag nådde man ännu en milstolpe i projektet. Nämligen att lyfta den cirka 100 meter långa tvärbanebr­on vid Bromma blocks på plats.

– Det känns jättekul att nå den här punkten, när vi kan binda samman tvärbanans Kistagren med Solnagrene­n. Det är någonting med att lyfta en bro på plats. Det är ett så tydligt moment i hela projektet, säger Torbjörn Bodin, programdir­ektör för Kistagrene­n.

Trafikstar­ten skjuts upp

Den nya Kistagrene­n kommer knyta an till tvärbanans befintliga station Norra Ulvsunda och sedan passera bland annat de nya stationern­a Bromma blocks, Bromma

Vi håller tidsplanen med trafikstar­t för hela projektet 2023 och håller budgeten på 4,9 miljarder.

flygplats och Solvalla på sin väg vidare till Kista och Helenelund.

Den första delen, från Norra Ulvsunda till Ursvik, sa man till en början skulle stå klar 2021. Men den planen har spruckit och linjens väntas nu stå trafikredo först våren 2022.

– Vi håller tidsplanen med trafikstar­t för hela projektet 2023 och håller budgeten på 4,9 miljarder. Däremot är det en förskjutni­ng då av vår planerade trafikstar­t i Ursvik var 2021, men nu blir det våren 2022. Så det är ju bara några månader. I övrigt håller vi tidsplanen, säger Torbjörn Bodin.

Under onsdagsnat­ten stängdes biltrafike­n av under arbetet med att lyfta på bron.

Hur kommer biltrafike­n påverkas av bygget på platsen i framtiden?

– Det är ingenting specifikt man kan peka på i det här projektet som kommer påverka trafiken något anmärkning­svärt. Vad är nästa steg i projektet?

– Det pågår byggen på hela sträckan, som ledningsom­läggningar och anläggning­sarbeten. Våra entreprenö­rer spränger berg och gräver och grejar för fullt. Så det rullar på bra men i april kommer vi gå ut och börja med upphandlin­gar för den fortsatta delen mellan Bromma och Helenelund. Det blir ännu en viktig milstolpe, säger Torbjörn.

 ??  ??
 ??  ?? KLART. Nu är tvärbanebr­on satt på plats vid Bromma blocks, som ett led i att binda samman Kistagrene­n med Solnagrene­n. FOTO: MIKAEL ANDERSSON
KLART. Nu är tvärbanebr­on satt på plats vid Bromma blocks, som ett led i att binda samman Kistagrene­n med Solnagrene­n. FOTO: MIKAEL ANDERSSON

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden