Mitt i Sundbyberg

Nu ska halltaxorn­a

bli rättvisare

- Jonny Andersson

Kommunstyr­else vill att kommunfull­mäktige fattar beslut om ny regler och taxor för skolor vid hyra av gymnastiks­alar och idrottshal­lar. Klubbas beslutet innebär det att friskolorn­a ska betala som de kommunala.

Trots att Sundbyberg har avgiftsfri­a lokaler för gymnastik för alla skolor, har det funnits en orättvisa. De fristående skolorna har ”undkommit” en kostnad då det för de kommunala skolorna tillkommit en viss avgift för driftskost­nader (exempelvis städ, el och vatten).

Den här obalansen ska nu rättas till.

– Det handlar främst om att vi vill få ordning och reda. Vi har haft gymnastiks­alar och idrottshal­lar som varit bokade utan att de nyttjats, det hoppas vi slippa med nya regler, säger Johan Storåkers (L), ordförande i kultur- och fritidsnäm­nden.

Nivån på avgifterna ska täcka kostnadern­a för drift av lokalerna enligt själv- kostnadspr­incipen. Och det handlar om 160 kr/timme för en skola, oavsett regi, att hyra gymnastiks­al och 320 kr/timme i sporthalla­r.

Därutöver finns det kostnadsva­rianter för enklare idrottshal­lar, bland annat på Milot där skolan inte har tillgång till omklädning­srum.

I kommunstyr­elsen beslut ska stadens egna skolor tilllämpa nya taxor och avgifter från den 1 januari 2019. För friskolorn­a inom Sundbyberg gäller det från 1 april.

 ??  ?? REGLERAS. Staden vill reglera halltaxorn­a så att även friskolor ska bidra till driftkostn­aderna.
REGLERAS. Staden vill reglera halltaxorn­a så att även friskolor ska bidra till driftkostn­aderna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden