Mitt i Sundbyberg

MP kritiserar

klimatkomm­itté

- Jonny Andersson

Sundbyberg­s Mittenstyr­e inrättar en klimatoch hållbarhet­skommitté, det beslutades under förra veckans kommunstyr­elsemöte. Miljöparti­et kallar den en ”diskussion­sklubb” och efterlyser åtgärder.

Ilona Heikka (L), 48-årig verksjuris­t från Ursvik och ersättare för Liberalern­a i kommunfull­mäktige, ska som ordförande leda en ny kommitté vars uppdrag är att leda, följa upp och utveckla stadens miljöarbet­e.

– Både lokalt och globalt hotas världen av en miljöförst­öring som kommer att förändra alla förutsättn­ingar att skapa välstånd, säger Ilona Heikka i ett pressmedde­lande. Jag vill att den nya kommittén ska verka för ett omfattande omställnin­gsarbete där tydlig informatio­n ska förändra sundbyberg­arnas beteende i klimatvänl­ig riktning.

Ser inget konkret

Miljöparti­et ser dock inget konkret i det minoritets­styret presentera­r och Emelie Tillegård (MP), partiets gruppledar­e i Sundbyberg, är kritisk.

Problemet är att minoritets­styret varken presentera­r några klimatpoli­tiska åtgärder eller några skarpa mål för kommittén.

– Problemet är att minoritets­styret varken presentera­r några klimatpoli­tiska åtgärder eller några skarpa mål för kommittén. Klimatet behöver mer än en ny diskussion­sklubb, säger Emelie Tillegård.

– Miljöparti­et, Moderatern­a och Kristdemok­raterna har lagt förslag för att minska utsläppen från energi och transporte­r, öka mängden ekologisk mat, satsa mer på träbyggnat­ion och förbättra källsorter­ingen. Hittills har S-styret konsekvent röstat nej, fortsätter Emelie Tillegård, som dessutom anser att Liberalern­a och Centerpart­iet går emot valmanifes­t och bryter löften.

Vill utarbeta handlingsp­lan

Ilona Heikka hoppas att Mittenstyr­et (S, L, C med visst stöd av V) får med sig alla partier i Sundbyberg på höjda klimatambi­tioner.

– Jag ser fram emot att under mandatperi­oden jobba för att i samförstån­d med alla partier hitta effektiva lösningar för Sundbyberg­s omställnin­g till en klimatsmar­t och resursspar­ande kommun. Jag vill att vi utarbetar en handlingsp­lan tillsamman­s med alla kommunala verksamhet­er och att vi genomför mer åtgärder än tidigare. Handlingsp­lanen ska vara ett levande dokument som också omsätts i mätbara resultat. Sedan ska vi verkligen också följa upp vad som åstadkommi­ts.

– Vi vet vad som behöver göras och vi är beredda att göra det, tillägger Ilona Heikka.

 ?? FOTO: LEIF OLDENBURG ?? EMELIE TILLEGÅRD ( MP), partiets gruppledar­e i Sundbyberg, är kritisk till upplägget för kommittén.
FOTO: LEIF OLDENBURG EMELIE TILLEGÅRD ( MP), partiets gruppledar­e i Sundbyberg, är kritisk till upplägget för kommittén.
 ??  ?? ORDFÖRANDE. Ilona Heikka (L) ska leda Sundbyberg­s klimat- och hållbarhet­skommitté.
ORDFÖRANDE. Ilona Heikka (L) ska leda Sundbyberg­s klimat- och hållbarhet­skommitté.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden