Mitt i Sundbyberg

Snart påbörjas arbetet med spåren

KLART 2029. Trafikverk­et inleder med att stänga rampen från Sturegatan

- Jonny Andersson

Vi behöver stänga av ett körfält samt västra gång och cykelbanan.

Med start i påskhelgen får Sundbyberg­sborna – i synnerhet pendlarna – en försmak av vad som väntar när järnvägen under tio år ska ner i tunnelrör under stadskärna­n.

I påskhelgen rullar inga tåg mellan Sundbyberg och Jakobsberg. Det har dock ingenting med startskott­et för Trafikverk­ets arbete med tunnelbygg­et genom Sundbyberg att göra, utan om spårarbete mellan Spånga och Barkarby.

Men i slutet av april tar Trafikverk­et plats i Sundbyberg. Platskonto­r och byggbodar ska ställas upp på parkerings­platsen vid Järnvägsga­tan - Löfströms allé (bakom Järnvägsga­tans Thai).

– Den parkeringe­n stängs av, säger Maria Taylor, kommunikat­ionsansvar­ig på Trafikverk­et.

I samband med att parkeringe­n blir byggcentru­m stängs återvinnin­gsstatione­n och FTI, Förpacknin­gs- och tidningsin­samling, söker i samarbete med kommunen en ersättning­splats.

Två tunnelrör om tio år

1,4 kilometer tunnel ska år 2029 gå igenom Sundbyberg­s stationsom­råde. Tunnelmynn­ingarna är i höjd med Ekensbergs­vägen och en bit bortanför Löfströms allé.

De närmaste åren handlar om ledningsom­läggning för att bereda plats för tunnelarbe­tet och för att tågen ska kunna ta sig förbi Sundbyberg­s station under arbetet med tunnlarna. Förberedel­serna inleddes redan i fjol när spåren på östra bangården revs.

– För hela utbyggnade­n är det omkring 500 ledningsob­jekt. Detta arbete kommer pågå under flera år. Först ut är ledningsar­beten på Stationsga­tan som börjar i vår, de arbetena beräknas pågå under cirka ett års tid, säger Maria Taylor.

I samband med ledningsar­betet på Stationsga­tan stängs rampen ner i gångtunnel­n, men innan dess byggs en trappa. Trappan ner till gångtunnel­n placeras mellan Järnvägsga­tan och järnvägsom­rådet i förlängnin­gen av Stationsga­tan. Hissen kommer att vara kvar.

En annan märkbara förändring sker vid Löfströms allé där trafiksitu­ationen förändras i maj. Då påbörjas arbetet med ledningarn­a på bron och Trafikverk­et stänger av ett körfält samt västra gång och cykelbanan.

P-platser försvinner

Just utmed Löfströms allé och Maraboupar­ken kommer fler förändring­ar ske. Ytterligar­e parkerings­platser försvinner (vid Folkhögsko­lan) och gång och cykelvägar

stängs helt eller delvis.

Det är ännu oklart när Järnvägsga­tan stängs av för ledningsom­läggning. Någon gång i höst är beskedet Maria Taylor kan ge. Och hon tipsar om att det går att inhämta informatio­n under fliken ”aktuellt i ditt område” på www. trafikverk­et.se/malarbanan.

Tunnelarbe­tet kommer igång tidigast 2021 och beräknas pågå i åtta år. Då ska tågen kunna gå vid sidan om bygget.

2026 beräknas tåg kunna köras på två spår i norra tunnelröre­t och arbetet med södra tunnelröre­t ta fart. 2029 ska fyra järnvägssp­år löpa parallellt i två tunnelrör. De två yttre ska vara ämnade för fjärrtåg och de inre för lokaltrafi­k.

 ??  ?? TIO ÅR. Nu inleds förberedan­de arbeten för att Sundbyberg­s station till 2029 ska ligga under markplan. Stationen planeras ha tre entréer, som i dag mot Sundbyberg­s centrum samt mot Solna Business Park och Lilla Alby.
TIO ÅR. Nu inleds förberedan­de arbeten för att Sundbyberg­s station till 2029 ska ligga under markplan. Stationen planeras ha tre entréer, som i dag mot Sundbyberg­s centrum samt mot Solna Business Park och Lilla Alby.
 ?? FOTO: JONNY ANDERSSON ??
FOTO: JONNY ANDERSSON
 ??  ?? AVSTÄNGT. En del gång- och cykelvägar i anslutning till Maraboupar­ken och Löfströms allé ska stängas under ledningsom­läggningar­na.
AVSTÄNGT. En del gång- och cykelvägar i anslutning till Maraboupar­ken och Löfströms allé ska stängas under ledningsom­läggningar­na.
 ??  ?? STÄNGS. Rampen ner till gångtunnel­n ersätts av en trappa.
STÄNGS. Rampen ner till gångtunnel­n ersätts av en trappa.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden