Mitt i Sundbyberg

Därför är inte Sumpan med på ”fjäderfria listan”

- Jonny Andersson jonny.andersson@direktpres­s.se

Sundbyberg­s stad ingår bland de drygt 80 kommuner som inte fattat beslut om att avstå från påskpynt med djurfjädra­r. Tar kommunen ställning kommer de med på Djurens Rättlistan.

I samband med senaste kommunfull­mäktige motionerad­e Vänsterpar­tiet om att Sundbyberg­s stad skulle fatta beslut om att inte påskpynta med fjädrar från fåglar.

– Efteråt har vi talat med tjänstemän som säger att: ”det inte är ett stort beslut”. Så då är det väl hög tid att vi fattar ett beslut, säger opposition­srådet Catja Kaloudis (V).

Kommer från kalkoner

Påskfjädra­r kommer som regel från kalkonindu­strin i USA. Fjädrarna plockas från levande fåglar, vilket strider mot EU:s direktiv och Europaråde­ts konvention för djur i livsmedels­produktion.

I Sverige håller organisati­onen Djurens Rätt koll på vilka kommuner i landet som rapportera­t att de infört en fjäderfri påsk. 208 av 290 kommuner har följt Djurens Rätts rekommenda­tion. Inte Sundbyberg.

– Vi kommer inte att pynta med fågelfjädr­ar. Men det här är en administra­tiv fråga, inte något för kommunstyr­elsen, säger Peter Schilling, kommunstyr­elsens ordförande.

Enligt kommunikat­ionschef Nico Werge förekommer inga fjädrar från levande djur i Sundbyberg stad. Ändå anser den tillförord­nade stadsdirek­tör Jan Eriksson att det vore bra om kommunen stod med på listan.

Vill ni in på Djurens Rätt-listan?

– Det tycker jag, säger Jan Eriksson.

Sedan tidigare finns Sundbyberg med på listan över kommuner som enbart köper ägg av producente­r där hönsen inte suttit i bur.

 ??  ??
 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? FJÄDERFRI. Organisati­onen Djurens Rätt håller koll på vilka kommuner i landet som rapportera­t att de infört en fjäderfri påsk.
FOTO: MOSTPHOTOS FJÄDERFRI. Organisati­onen Djurens Rätt håller koll på vilka kommuner i landet som rapportera­t att de infört en fjäderfri påsk.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden