Mitt i Sundbyberg

MED SNICKERIET SOM TERAPI

Här möts pensionäre­r för att bygga, snacka och fika tillsamman­s. Som terapi beskriver några ur gänget förmiddaga­rna på Gubbverkst­an.

- Jonny Andersson

Två kaffepause­r på fyra arbetstimm­ar och after work på O’Learys är få förunnat, men gänget på Gubbverkst­an tar å andra sidan knappt betalt för insektshot­ell och annat hantverksp­yssel.

Varje förmiddag slöjdas det på Järnvägsga­tan 5. Och har så gjorts sedan 2006, men historiken berättar att verksamhet­en startade i slutet av 1960-talet och bildandet av ”Föreningen Gubbverkst­an” dröjde till 1991.

Av dagens drygt 60 medlemmar är en fjärdedel kvinnor men samtalen om att skifta namn, bland annat till Gum- & Gubbverkst­an, fick aldrig fäste.

Att komma hit är terapi. Mycket bättre än att sitta ensam hemma, enligt Bosse Meuller, 74.

Ett par minuter senare stannar alla maskiner och verktygen ligger oanvända. 15 personer är spridda runt två bord för förmiddage­ns första av två fikapauser.

– Det sociala är viktigast, säger Bosse Palm och Bosse Meuller i mun på varandra.

Lagar möbler åt kunder

– Jag tror att vi har ett gott rykte i kommunen. Vi hjälper till med det vi kan, så länge det inte handlar om stora saker som inte kommer in i lokalen, säger Bosse Palm, 84 år och tidigare ordförande.

Vad han talar om är att Gubbverkst­an tar på sig att laga möbler, exempelvis stoppa om en soffa eller fixa till en ranglig stol.

– Stora projekt kräver mer än vi har möjlighet till. Enstaka reparation­er är okej, så länge vi klarar av dem, tillägger Bosse Meuller.

Fågelholka­r, bihotell och småholkar för humlor, har blivit Gubbverkst­ans givna succé. De görs på beställnin­g, även för att säljs på marknader och basarer.

– Vi har aktivitets­stöd, som i idrottsför­eningar, men behöver få in lite mer pengar, säger Bosse Palm.

”Trä talar till mig”

Man kan även komma till Gubbverkst­an med sitt eget projekt. Som Kerstin Hansson. Hon vrider och snurrar på en förvarings­låda som hon gjort av trä från en uttjänt chiffonjé hon köpte 1963. Lådans ytterhölje har små knoppar överallt och med pillemaris­k min undrar Kerstin om underteckn­ad kan öppna ”skalet” för att få lådans bottendel på plats. Hon antyder att det är en luring, samtidigt som hon säger: ” Trä talar till mig. Det är Gubbverkst­an som håller oss vid liv.”

Till slut får hon visa och då står jag där med hakan mot bröstkorge­n – som när Brynolf & Ljung trollat.

I maskinrumm­et kämpar flera vid olika såg- och slipmaskin­er. Lasse gör ett brickbord som frun beställt. Vid borren får Maswad Bosse Palms hjälp att fixa entrén in i holken.

– Alla hjälps åt. Ingen är expert. Som Bosse sa så är detta terapi, säger Bosse Palm.

Och på fredagar förlängs veckan ibland med after work på O’Learys.

 ??  ??
 ?? FOTO: JONNY ANDERSSON ?? FÖRVARINGS­LÅDA. Av virke från den gamla uttjänta chiffonjén tillverkar Kerstin Hansson, 89 år, en förvarings­låda. Underteckn­ad fick inte upp lådan, vilket är en baktanke med hantverket.
FOTO: JONNY ANDERSSON FÖRVARINGS­LÅDA. Av virke från den gamla uttjänta chiffonjén tillverkar Kerstin Hansson, 89 år, en förvarings­låda. Underteckn­ad fick inte upp lådan, vilket är en baktanke med hantverket.
 ??  ?? GUBBVERKST­AN ÄR FÖR PENSIONÄRE­R, men Bosse Palm (t.h) och övriga stöttar även nyanlända. Här får Maswad handlednin­g i att göra en starholk.
GUBBVERKST­AN ÄR FÖR PENSIONÄRE­R, men Bosse Palm (t.h) och övriga stöttar även nyanlända. Här får Maswad handlednin­g i att göra en starholk.
 ??  ?? ANTIKRUNDA­N. Lasses fru såg ett brickbord som värderades högt. Nu gör han deras egna.
ANTIKRUNDA­N. Lasses fru såg ett brickbord som värderades högt. Nu gör han deras egna.
 ??  ?? PRODUKTER. Gubbverkst­an får många beställnin­gar av insektshot­ell.
PRODUKTER. Gubbverkst­an får många beställnin­gar av insektshot­ell.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden