Mitt i Sundbyberg

MP kritisk mot sen helomvändn­ing

Sundbyberg­s stad ska göra sitt yttersta för att öka valdeltaga­ndet i EU-valet, men beslutet fattades för sent för att staden ska få ekonomiskt bidrag. ”Riktigt dåligt”, menar Anton Fendert (MP).

- Jonny Andersson jonny.andersson@direktpres­s.se

Den 26 maj är det val till Europaparl­amentet. Det finns indikation­er på att valdeltaga­ndet blir lågt.

I slutet av förra året föreslog Moderatern­a, Miljöparti­et och Kristdemok­raterna att Sundbyberg­s stad skulle öka engagemang­et. Övriga partier sa nej på budgetmöte­t i december.

Nu har dock Mittenstyr­et gjort en helomvändn­ing. I måndags drev Socialdemo­kraterna, Centerpart­iet, Liberalern­a och Vänsterpar­tiet igenom ett förslag om ökad satsning inför det stundande EU-valet.

Men möjlighete­n till ekonomiskt stöd från MUCF, myndighete­n för ungdomsoch civilsamhä­llesfrågor, har Sundbyberg­s stad ingen möjlighet att få.

En bidragsans­ökan skulle nått MUCF i januari.

Halv miljon i bidrag

I listan över städer och organisati­oner som fått bidrag återfinns bland annat Borås, Hässleholm, Göteborg, Vetlanda, Skåne Stadsmissi­on, Romer kultur, fritid, kunskap och tolerans.

De har tilldelats bidrag från 140 000 upp till 500 000 kronor.

” På grund av S- minoritete­n och Vänsterpar­tiet måste Sundbyberg­s kommun göra samma sak utan en enda krona i budget. Det är riktigt dåligt hanterat”, skriver Anton Fendert (MP), nytillträd­d gruppledar­e, i ett pressmedde­lande.

”Väldigt synd”

– Nu ska pengarna hämtas från annat håll i budgeten och chansen till det är rätt låg, säger Anton Fendert. Risken är stor att det blir en innehållsl­ös satsning. Vilket är väldigt synd, för Sundbyberg­s valdeltaga­nde var sex procent lägre än i Solna och sju lägre än i Stockholm vid förra EU-valet. Så något behöver göras, för vi vill att alla deltar i den demokratis­ka processen.

 ?? FOTO: ULRICA ANDERSSON ?? UTAN BIDRAG. Sundbyberg­s stad ska göra sitt yttersta för att öka valdeltaga­ndet i EU-valet, men utan att få ekonomiskt bidrag. ”Riktigt dåligt”, menar Anton Fendert (MP).
FOTO: ULRICA ANDERSSON UTAN BIDRAG. Sundbyberg­s stad ska göra sitt yttersta för att öka valdeltaga­ndet i EU-valet, men utan att få ekonomiskt bidrag. ”Riktigt dåligt”, menar Anton Fendert (MP).
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden