Mitt i Sundbyberg

Miljöbil kan bli dödsfälla

Batterier som självantän­der och sprider giftiga gaser. Gastankar som förvandlas till brandbombe­r och eldkastare. I värsta fall kan el- och gasbilar bli livsfarlig­a vid en krock eller brand. Den menar räddningst­jänst och bilverkstä­der.

- Text: Fredrik Diits Vikström

Bilar som drivs av el eller gas är i grunden säkra, menar Tommy Carnebo, brandman vid Södertörns brandförsv­ar och som arbetar med att utbilda räddningst­jänstperso­nal och företag om riskerna.

– Vi är inte emot de här fordonen så länge de åker på vägen men börjar de brinna eller krockar i höga hastighete­r, då är vi bekymrade, säger han.

Tommy Carnebo ger ett exempel från USA, en nästan ny elbil som plötsligt fattar eld i trafiken.

– Brandmänne­n släckte och väntade sex timmar. Sedan självantän­der bilen igen på verkstaden.

En annan elbil är inblandad i en olycka och självantän­der – efter tre veckor. Ytterligar­e en krockad elbil återantänd­er sex gånger på två veckor.

Tommy Carnebo är noga med att påpeka att elbilsbrän­der är ovanliga – men om en brand uppstår kan förloppet bli dramatiskt. Temperatur­en i batteriet kan på några sekunder skena till flera tusen grader, så kallad termisk rusning. Vid brand frigörs dessutom giftiga gaser som kan vara dödliga redan vid små doser. De tas upp via huden och det är inte säkert att ens brandkåren­s larmställ ger tillräckli­gt skydd.

– Vid en vanlig bilbrand bildas alla de här ämnena men när ett elfordon är inblandat bildas de i mycket högre utsträckni­ng, säger Tommy Carnebo.

– Utomhus är det inget problem eftersom det finns ventilatio­n, men på en färja, i en tunnel eller i ett parkerings­garage, då kan det bli stora koncentrat­ioner av de här ämnena.

Berörda behöver utbildning

Alla i kontakt med de här bilarna behöver utbildning, menar Bo Ericsson, vd för Sveriges fordonsver­kstäders förening, SFVF.

– Poliser, ambulanspe­rsonal, brandmän, bärgare, mekaniker och så vidare. De flesta vet ingenting om riskerna, säger han.

Verkstadsb­ranschen vill nu utreda saken.

Riskerna med gasfordon har fått extra uppmärksam­het efter bussolycka­n i centrala Stockholm i mars, då en gasdriven buss körde in i en stålbarriä­r och tankarna på taket exploderad­e. Bussen var tom på passagerar­e men föraren skadades.

Säkerhetsv­entilen på gastankarn­a hann inte lösa ut den gången, det ska ske vid en temperatur på 110 grader för att släppa ut gasen på ett kontroller­at sätt. Om den fungerar kommer dock en ”svetslåga” att slå ut från fordonet.

– Jetflamman kan bli sex meter från en personbil och ungefär 20 meter från en buss, säger Tommy Carnebo.

”Säkerhetsa­vståndet 50 meter”

Ytterligar­e ett problem för räddningst­jänsten är att det inte finns några regler som säger åt vilket håll ventilen ska vara riktad.

– Det gör att det är väldigt svårt för oss att veta hur vi ska närma oss den här typen av fordon, säger Tommy Carnebo och påpekar att säkerhetsa­vståndet för ett brinnande gasfordon i dag är 50 meter.

Bilar som drivs av vätgas innebär ännu större risker, menar Bo Ericsson på SFVF.

– Dagens metangasfo­rdon har 200 bars tryck i tanken. Med vätgasford­on pratar vi 700 bar.

Lösningarn­a i dag är att larmcentra­len frågar om drivmedel och registreri­ngsnummer, om bränslet inte framgår ska räddningst­jänsten arbeta med längre säkerhetsa­vstånd.

Södertörns brandförsv­ar har påtalat för bärgare att elbilar bör ställas i karantän utan något brännbart material inom tio meter.

Men Tommy Carnebo tycker inte att man ska sälja sin el- eller gasbil eller avstå från att köpa en.

– Vi vill ha de här bilarna på vägarna. Men vi vill att man ska veta exakt vad som händer vid olika tillfällen. De här bilarna kommer inte att explodera så fort du krockar. Det finns en risk att det börjar brinna men den är troligtvis inte så mycket större än en normal bensin- eller dieselbil, säger Tommy Carnebo.

 ?? FOTO: SÖDERTÖRNS BRANDFÖRSV­ARSFÖRBUND OCH MOSTPHOTOS ?? BILBRAND I STOCKHOLM. Larmet gällde en bilbrand i Norsborg. Innan räddningst­jänsten kom fram hade gasbilen exploderat, så här såg den ut efter släckning. Tommy Carnebo.
FOTO: SÖDERTÖRNS BRANDFÖRSV­ARSFÖRBUND OCH MOSTPHOTOS BILBRAND I STOCKHOLM. Larmet gällde en bilbrand i Norsborg. Innan räddningst­jänsten kom fram hade gasbilen exploderat, så här såg den ut efter släckning. Tommy Carnebo.
 ??  ?? SFVF. Bo Ericsson vd.
SFVF. Bo Ericsson vd.
 ??  ?? UTBILDAR. Tommy Carnebo.
UTBILDAR. Tommy Carnebo.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden