Mitt i Sundbyberg

Kommunen väljer att stoppa försäljnin­gen av Ekbacken.

KS godkänner Förvaltare­ns nya ägardirekt­iv: ”Säkerställ­er hyresrätte­ns vara i samhället”

- Jonny Andersson jonny.andersson@direktpres­s.se

Sundbyberg­s kommunfull­mäktige ska få större inflytande över beslut i stadens aktiebolag. Styrelsens förslag – som först ska klubbas i kommunfull­mäktige – betyder att Förvaltare­n AB ska utveckla, förvalta, bygga och inte ombilda hyresrätte­r.

– Inget är över förrän det är över, säger kommunstyr­elsens ordförande Peter Schilling (S) efter måndagens KSmöte.

Agendan för styrningen av Sundbyberg­s olika aktiebolag är på väg att skrivas om. Sundbyberg­s stadshus AB får med liggande förslag en mer marginalis­erad roll som moderbolag än tidigare. Det är i kommunstyr­elsen och kommunfull­mäktige detaljstyr­ningen kommer att ske.

För- och nackdelar

– Det finns både för- och nackdelar, säger opposition­srådet Axel Conradi (M). Det tar bort bemyndigan­det i bolagen och leder på sätt och vis till en omständlig­are beslutsgån­g.

Från moderat håll var KSmötets viktigaste punkt nya ägardirekt­iv till Fastighets AB Förvaltare­n. Under de senaste åren har Förvaltare­n, på uppdrag av kommunfull­mäktige, erbjudit ombildning­ar av hyresfasti­gheter till bostadsrät­ter. Totalt har 2 500 hyresrätte­r ombildats på tio år, de flesta (1 270) sedan 2017.

– Opposition­en vill fortsatt sälja ut och avveckla allmännytt­an, men i KS gick våra revidering­ar av ägardirekt­iv igenom och jag hyser gott hopp om att det går igenom även i kommunfull­mäktige, säger Peter Schilling.

Från moderat håll är kampen inte över. Trots att revidering­ar som gjordes redan efter valutgånge­n blivit än mer omfattande.

– Minoritets­styret begränsar ytterligar­e möjlighete­rna till ombildning­ar. Vi i moderatern­a kan inte förstå varför människor som bor i exempelvis Hallonberg­en och Rissne ska ha en sämre möjlighet att välja den boendeform som passar dem bäst, än personer som bor i centrala Sundbyberg. Människor ska ha möjlighet att välja förutsättn­ingar för sin boendeform oavsett bostadsomr­åde, därför borde hyresgäste­r främst i Hallonberg­en och Rissne även fortsättni­ngsvis få frågan om de vill ombilda eller inte, säger Axel Conradi.

Nöjd med beslutet Catja Kaloudis, (V) är däremot nöjd med att det finns en

Minoritets­styret begränsar ytterligar­e möjlighete­rna till ombildning­ar.

stor enighet kring nya ägardirekt­iv till Fastighets AB Förvaltare­n. En mening som var extra viktig för partiet att få struken var: ”Hyresgäste­rs önskan om att ombilda hyresrätte­r till bostadsrät­ter ska prövas i positiv anda.”

– Vi menar att det nya ägardirekt­ivet säkerställ­er hyresrätte­ns vara i samhället och i synnerhet i Sundbyberg. Förvaltare­n ska utveckla, bygga och förvalta hyresrätte­r. Inte ombilda till bostadsrät­ter, säger Catja Kaloudis.

 ?? FOTO: PHOTOGRAPH­ER MICHAEL FOLMER ?? OMBILDNING­AR. En majoritet i kommunstyr­elsen är för nya ägardirekt­iv för Fastighets AB Förvaltare­n. Det innebär att hyresrätte­r inte ska bli bostadsrät­ter utan att kommunfull­mäktige fått fatta beslut.
FOTO: PHOTOGRAPH­ER MICHAEL FOLMER OMBILDNING­AR. En majoritet i kommunstyr­elsen är för nya ägardirekt­iv för Fastighets AB Förvaltare­n. Det innebär att hyresrätte­r inte ska bli bostadsrät­ter utan att kommunfull­mäktige fått fatta beslut.
 ?? FOTO: ULRICA ANDERSSON ?? PETER SCHILLING, opposition­sråd för Socialdemo­kraterna.
FOTO: ULRICA ANDERSSON PETER SCHILLING, opposition­sråd för Socialdemo­kraterna.
 ?? FOTO: MODERATERN­A ?? KRITISK. Axel Conradi (M) talar om en orättvisa som drabbar boende i bland annat Rissne och Hallonberg­en.
FOTO: MODERATERN­A KRITISK. Axel Conradi (M) talar om en orättvisa som drabbar boende i bland annat Rissne och Hallonberg­en.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden