Mitt i Sundbyberg

Försäljnin­g av Ekbacken stoppas

- Jonny Andersson

Sundbyberg­s stad kommer av allt att döma avbryta utförsäljn­ingen av Ekbacken, hus F. En majoritet är för att på nytt utreda om fastighete­n ska bli bostadshus eller skola.

Sedan 2013 har Ekbackens hus F varit en vattendela­re bland politiker och tjänstemän i Sundbyberg. Sedan 2016 har det funnits ett beslut om att fastighete­n ska säljas.

Så blir det sannolikt inte. Inte i närtid i alla fall. Vid måndagens möte i kommunstyr­elsen var en majoritet för att avbryta försäljnin­gen. Bland annat beroende på att det bara fanns en intressent och att priset därav blir ofördelakt­igt.

– Vi har länge tyckt att Ekbacken ska användas på ett klokare vis, säger Catja Kaloudis (V), opposition­sråd och gruppledar­e.

I november 2018 lade Vänsterpar­tiet en motion om att använda de 38 lägenheter­na som just bostäder. I flera delar är det den som ligger till grund för beslutet att sälja rivs upp, enligt Catja Kaloudis.

– I den här frågan har vi samma åsikt, säger Peter Schilling (S), kommunstyr­elsens ordförande. Och det finns en majoritet som är emot utförsäljn­ing, Men det avgörs i kommunfull­mäktige.

Peter Schilling och Catja Kaloudis ser lägenheter som första prioriteri­ng. Med en blandning av ungdomsbos­täder, tillfällig­a bostäder för forskare, kollektivb­oende...

– Många ungdomar behöver ett första boende, säger Catja Kaloudis.

Ett slutligt beslut fattas på KF den 27 maj, men Peter Schilling är optimistis­k.

– Om jag får bestämma går det här tämligen fort. Då kan de första flytta in i höst.

Är skollokale­r för Duvboskola­n inget alternativ?

– Jo. Det ska också utredas. Här är mittenstyr­et inte överens, men personlige­n anser jag att Duvboskola­n ska lösas på annat sätt, säger Peter Schilling.

 ??  ?? BOSTÄDER. Försäljnin­gen av 5-våningshus­et på Ekbacken avbryts sannolikt i och med nästa möte i kommunfull­mäktige. Kommunstyr­elsens ordförande Peter Schilling (S) hoppas att några kan flytta in redan till hösten.
BOSTÄDER. Försäljnin­gen av 5-våningshus­et på Ekbacken avbryts sannolikt i och med nästa möte i kommunfull­mäktige. Kommunstyr­elsens ordförande Peter Schilling (S) hoppas att några kan flytta in redan till hösten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden