Mitt i Sundbyberg

SIK kvalade sig kvar i allsvenska­n

Vändning bakom nytt kontrakt: ”Kommer kämpa för att få kvala uppåt igen”

- Anders Ekström anders.ekstrom@direktpres­s.se

Sumpan kan andas ut. Sundbyberg­s IK:s bowlingher­rar gjorde en stark vändning i kvalet mot Västerås – och spelar därmed i allsvenska­n även 2019/20.

Efter en kass avslutning i allsvenska­n stod det klart att framgångsr­ika SIK fick kvala sig kvar i näst högsta serien. Fem avslutande förluster blev ödesdigert. Då ambitionen var högre än en femteplats sågs den negativa kvalplatse­n naturligtv­is som en klar missräknin­g av det elitseriet­örstande herrlaget.

Men Sundbyberg­s IK bet ihop och bestämde sig för att klara av det.

– Jag tycker vi förberedde oss helt okej och träningarn­a inför kändes bra. Visserlige­n var det neutral hall och nytt underlag men det var ju lika för båda, berättar Gustavo Layrisse som är spelande UK tillsamman­s med Filip Thelander.

Tuff start

Dock blev det uppförsbac­ke direkt i Brännkyrka­hallen mot Västerås SK. Västmanlän­ningarna vann den första kvalmatche­n med 8–12.

– Vi började starkt, men tappade och förlorade en tight förstamatc­h, fortsätter Layrisse.

Men SIK hade inte gett upp. Tvärtom. Bowlinggän­get vann den andra kvalmatche­n klart med 12–3. Matchen var redan avgjord innan den fjärde serien och segern tog kvalmötet till skiljeseri­e.

– Vi samlade ihop oss, åt tillsamman­s och pratade inför andra matchen och jag tycker vi gjorde en väldigt bra insats.

Bäst när det gällde

Formen fortsatte i avgörandet. I skiljeseri­en spelas bara en omgång och där tog Sumpan kommandot tidigt och mot slutet kunde Filip Thelander och Mikael Kanold avgöra. SIK vann den tighta serien med 3–2 – och blir kvar i allsvenska­n.

– Riktigt skönt att slippa börja om i division 1. Jag tycker det var starkt av oss att klara av det trots att vi förlorade första kvalmatche­n. Det var givetvis blandade känslor att behöva kvala men vi gjorde ändå jobbet. Vad säger du om säsongen?

– Den var tuff överlag. Vi har haft lite problem med spelare på grund av sjukskrivn­ing och helgjobb och spelade sällan med ordinarie a-trupp. Det som var bra med det var att yngre spelare från Farmen fick speltid.

– Men överlag har vi underprest­erat spelmässig­t, även om det var små marginaler i många matcher. Att förlora fem raka matcher i slutet blev kostsamt. Vi kommer göra en större analys senare.

Det nya kontraktet är bara dagar gammalt, men redan nu finns planer för 2019/20.

– Vi kommer kämpa för att få kvala uppåt till elitserien igen och jag tror inte vi tappar någon ordinarie spelare. Ingen har sagt att de ska sluta. Vi har även duktiga ungdomar bakom a-laget som kan bli bra förstärkni­ngar om de blir kvar.

Vi har haft lite problem med spelare på grund av sjukskrivn­ing och helgjobb och spelade sällan med ordinarie atrupp.

 ?? FOTO: SIK BOWLING ?? VÄNDNING. Trots underläge i kvalet mot VSK klarade SIK:s bowlingher­rar av nytt kontrakt i allsvenska­n.
FOTO: SIK BOWLING VÄNDNING. Trots underläge i kvalet mot VSK klarade SIK:s bowlingher­rar av nytt kontrakt i allsvenska­n.
 ?? FOTO: ANDERS EKSTRÖM ?? SPELANDE UK. Gustavo Layrisse.
FOTO: ANDERS EKSTRÖM SPELANDE UK. Gustavo Layrisse.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden