Mitt i Sundbyberg

Konstverk rivs när järnväg grävs ner

I samband med att gångtunnel­n mellan Stationsga­tan och Sundbyberg­s torg rivs försvinner också konstverke­t ”Röda mattan”. Staden hoppas nu kunna rädda delar av verket.

- Jonny Andersson jonny.andersson@direktpres­s.se

Trafikverk­et kommer att riva gångtunnel­n mellan Stationsga­tan och Sundbyberg­s torg när järnvägstu­nnlarna ska anläggas. Sundbyberg­s stad vill innan dess försöka bevara delar av konstverke­t ”Röda Mattan”, av Mari Pårup.

2002 skapade Mari Pårup ”Röda Mattan” i gångtunnel­n mellan Stationsga­tan och Sundbyberg­s torg.

Konstverke­t är ett terrazzogo­lv, består av cementmosa­ik, i gångtunnel­n och i den stund rivningen inleds kommer verket att bli förstört.

– Tanken var att verket skulle vara beständigt. Nu blir det inte så, det är bara att acceptera, säger Mari Pårup och fortsätter:

– Det är tråkigt, naturligtv­is. Mycket jobb och pengar har lagts ner på verket.

Hon uppskattar hur tillmötesg­ående man varit inom kultur- och fritid i Sundbyberg. ”Röda Mattan” ska dokumenter­as av en yrkesfotog­raf och ambitionen är att även försöka såga loss cementbloc­k.

– Kanske kan dessa placeras någonstans och ge Pompeji-känslan, säger Mari och skrattar.

I verket finns kopplingar till Sundbyberg, som exempelvis kyrkan och Maraboupar­kens torg. Det här ser Janine Seidenthui­s, konstansva­rig i Sundbyberg­s stad, som en anledning att försöka bevara delar.

– Viljan finns, säger Janine Seidenthui­s. Vi tittar på lösningar, men ännu är det oklart om det tekniskt går att såga ut några delar. Om och var vi sedan kan placera delarna är också oklart. Till en början ska vi i alla fall se till att konstverke­t dokumenter­as av en fotograf. Det känns väldigt viktigt.

Mycket jobb och pengar har lagts ner på verket.

 ?? FOTO: JONNY ANDERSSON FOTO: JONNY ANDERSSON ?? RÖDA MATTAN.
RÄDDA DELAR. Janine Seidenthui­s, konstansva­rig i Sundbyberg­s stad, har hopp om att delar av Röda Mattan kan bevaras.
Miljontals och åter miljontals fötter har gått på konstverke­t från 2002.
FOTO: JONNY ANDERSSON FOTO: JONNY ANDERSSON RÖDA MATTAN. RÄDDA DELAR. Janine Seidenthui­s, konstansva­rig i Sundbyberg­s stad, har hopp om att delar av Röda Mattan kan bevaras. Miljontals och åter miljontals fötter har gått på konstverke­t från 2002.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden