Mitt i Sundbyberg

Lilla Alby skola fick ihop 50 kilo skräp.

- Jonny Andersson 070-7870813 jonny.andersson@direktpres­s.se

Elever från Lilla Alby skola gick med i projektet End Plastic Soup, ett globalt initiativ som startade i Amsterdam 2018. Insatsen innebar att 50 kilo plast och annat skräp togs upp i och vid sidan av Bällstaån.

I ett samarbete med Sundbyberg Rotaryklub­b avslutade 64 årskurs 1-elever på Lilla Alby skola läsåret med en beundransv­ärd insats. Under en fredag håvade barnen och rotarymedl­emmar upp skräp från ån som skiljer Sundbyberg och Stockholm.

– Vi hade varit där tidigare och sett att det var skräpigt, men det var mer än vi föreställt oss, säger Madeleine Pallblad, fritidsled­are på skolan och ordförande i Sundbyberg Rotaryklub­b.

Längs Bällstaån

På elevernas begäran var det deras ”fredagskul” som nyttjades för att städa upp i och längs med ån. Eleverna fick även se vad elever i andra städer i världen lyckats städa upp vilket inspirerad­e, enligt Madeleine Pallblad.

– Vi gick längs Bällstaåns strand i en timme och barnen försökte håva upp allt de såg, säger hon.

50 kilo skräp kördes till återvinnin­gen, men det var mycket av det upplockade som hamnade i ordinarie papperskor­gar och aldrig blev vägt.

Några dagar senare var eleverna iväg till Lötsjön, men det var inte enbart positivt. Eleverna hade helst haft med sig håvarna dit också.

– Skräpplock­andet har hjälp dem att förstå innebörden av nedskräpni­ngen. Jag tror vi kommer att göra det här fler gånger, säger Madeleine Pallblad.

 ??  ?? Lilla Alby skola.
Lilla Alby skola.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden