Mitt i Sundbyberg

Gång- och cykelbana i Mariehäll breddas

”Ska få en lugnare och trevligare trafikmilj­ö”

- Ella Söderberg 073-600 69 31 ella.soderberg@direktpres­s.se

MARIEHÄLL

I takt med att allt fler flyttar till Mariehäll vill Stockholms stad rusta upp delar av Bällstaväg­en. Arbetet är en fortsättni­ng av den upprustnin­g som skett på gatan i höjd med Annedal.

För att öka trafiksäke­rheten och förbättra framkomlig­heten för både gående och cyklister ska en del av Bällstaväg­en rustas upp till en stadsgata. Det rör sig om delen mellan Kratsbodav­ägen och Mariehälls­vägen.

– Det innebär att bland annat körbanan, som i dag är överdimens­ionerad, minskas för att få en lugnare och trevligare trafikmilj­ö och ytan reserveras i stället för gång- och cykeltrafi­k, trädplante­ring samt angöringsp­latser, skriver Idris Yasin, byggprojek­tledare på exploateri­ngskontore­t, i ett mejl.

Upphöjt övergångss­tälle Gång- och cykelbanor­na på båda sidorna om Bällstaväg­en ska bli bredare. Ett upphöjt övergångss­tälle kommer anläggas vid Mariehälls­vägen, fler platser för kantstensp­arkering och en plantering av nya träd med växtbäddar ska göras.

Planen är att arbetet ska starta i september för att sedan pågå i ett års tid. Men för att fortfarand­e kunna ha ett körfält öppet på Bällstaväg­en kommer en gång- och

Körbanan, som i dag är överdimens­ionerad, minskas för att få en lugnare och trevligare trafikmilj­ö.

cykelbana att behöva stängas av och körfälten läggs tillfällig­t om.

Räkna med mer buller Bygget innebär också att boende i området kommer märka av ett ökat antal byggtransp­orter på gatorna samt buller. Arbetena pågår på vardagar mellan 07 och 22, men det kan även ske vissa nattarbete­n, som exempelvis schaktarbe­ten.

Men då det också planeras för 108 bostäder vid sträckan, se faktaruta, ska den redan befintliga nätstation­en tillfällig­t flyttas till Sol och måneparken i korsningen Bällstaväg­en/Mariehälls­vägen.

– Den temporära placeringe­n innebär att en av pelarekarn­a i parken samt en del av plantering­arna kommer att tas bort för att göra plats för nätstation­en, skriver Idris Yasin.

När bostäderna sedan är klara ska nätstation­en flyttas tillbaka, och parken ska då återställa­s med nya träd och plantering­ar.

 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? BREDDAS. Till vänster om restaurang­en Valentino i Mariehäll ska nya bostäder byggas. Men först ska gång- och cykelvägen breddas.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON BREDDAS. Till vänster om restaurang­en Valentino i Mariehäll ska nya bostäder byggas. Men först ska gång- och cykelvägen breddas.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden