Mitt i Sundbyberg

Nej, flicka får inte heta Demonika Förnamn

- Charlotte Arwedsson Förnamn KÄLLA: SKATTEVERK­ET

SUNDBYBERG

En två månader gammal flicka i Sundbyberg får inte heta Demonika. Det har Skatteverk­et slagit fast.

Det föräldrapa­r i Sundbyberg som ville ge sin bebisflick­a namnet Demonika fick kalla handen från Skatteverk­et.

Motivering­en löd: ”Ordet demon uppfattas ofta som en negativt laddad beteckning. Skatteverk­ets bedömning är därmed att namnet Demonika, åtminstone för en underårig person, är ett namn som kan leda till obehag för den som bär det och vara belastande under uppväxten.”

Kan leda till obehag Skatteverk­et anser att ett alltför avvikande namn kan leda till obehag för den som bär det, särskilt när det gäller ett barn som inte själv kan byta eller ändra sitt namn.

Skatteverk­et godkänner därför inte namnet Demonika och motiverar vidare:

”Förnamn får bara vara namn som inte kan väcka anstöt, eller kan antas leda till obehag för den som ska bära namnet, eller av någon annan anledning är olämpligt. Ett förnamn måste också vara förenligt med namnskicke­t i Sverige.”

Namnet Demonika är inte det enda namn som den senaste tiden fått avslag från Skatteverk­et. En Väsbyflick­a fick inte heta Hoppsan och en Väsbybo fick nej till namnet Beelzebul.

● får bara vara namn som inte kan väcka anstöt, eller kan leda till obehag för den som ska bära namnet, eller av någon annan anledning är olämpligt. Det framgår av §28 i personnamn­lagen.

 ?? NEJ. FOTO: MOSTPHOTOS ?? Det blev nej från Skatteverk­et till det föräldrapa­r i Sundbyberg som ville ge sin bebisflick­a namnet Demonika.
NEJ. FOTO: MOSTPHOTOS Det blev nej från Skatteverk­et till det föräldrapa­r i Sundbyberg som ville ge sin bebisflick­a namnet Demonika.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden