Mitt i Sundbyberg

Råttor invaderar bostadsomr­åde

Råttor har invaderat ett bostadsomr­åde i Råsunda. Troligtvis har sprängning­ar och byggarbete­n i Arenastade­n gjort att råttorna sökt sig till lugnare områden.

- Victor Malmcrona 070-091 23 42 victor.malmcrona@direktpres­s.se

SOLNA

Ett område i Solna har ett växande problem med gnagare. Råttor, närmare bestämt. Nu försöker boende längs Backvägen göra gemensam sak för att få bukt med situatione­n.

Råttproble­m i Solna är inte en ny företeelse. Stora byggprojek­t med följande sprängning­ar, som vid Arenastade­n och Råsundatom­ten, har jagat bort råttorna till lugnare områden. Ett av de områdena verkar vara grannskape­t runt Backvägen i Arenastade­n.

– Vi flyttade hit 2014. Det har alltid funnits råttor, men på senare tid har det har eskalerat, säger Martin Jansson, ordförande i en av de bostadsrät­tsförening­ar som håller till i området. Han fortsätter:

– De springer över våra tomter, och när vi grillar på vår uteplats så springer råttorna över gräsmattan. En våra medlemmar som bor på nedre botten fick in en råtta i vardagsrum­met. Det är jävligt otrevligt.

Dyrt problem

Råttorna har även gnagt av kablar i bilar, vilket medfört kostnader på tiotusenta­ls kronor för de i föreningen.

Situatione­n har fått Martin Jansson att försöka göra slag i saken.

– Vi har stenlagt en del av grönskan och då grävt bort några råttbon. Vi har minimerat våra buskage och köpt ett avtal med Nomor (skadedjurs­bekämpning­sföretag, reds. anm.) för att ställa ut betongfäll­or. Det vi kan göra på våra egna tomter, det gör vi, säger han.

Men större insatser behövs för att få bukt med råttorna. Nu försöker Martin Jansson att få andra hyresvärda­r och föreningar i området att göra gemensam sak, och han hoppas att även staden kan kliva in och bekämpa skadedjure­n.

”Inte alltid stadens ansvar”

Men att staden kliver in är inte en självklarh­et.

– Råttproble­m är lite komplicera­de, eftersom det inte alltid är stadens ansvar, säger Yuan Kong, renhållnin­gsingenjör på Solna stad.

I första hand är det fastighets­ägaren själv som får se till att hålla koll på sitt avfall och sina buskage, menar Yuan Kong.

– Men om medborgare­n fortfarand­e upplever problem kan de göra en felanmälan via stadens hemsida. Då får vi titta närmare på saken. Att få bort alla skadedjur är omöjligt, men vi kan försöka minska antalet råttor. Det bästa sättet för att göra det är att samarbeta.

Sticker inte ut i statistike­n

För att få svar på om råttbestån­det ökat på senare tid så hänvisar Yuan Kong till Nomor, som utför skadedjurs­bekämpning för även stadens räkning.

– Om det ökat är svårt att svara på. Det utförs många stora byggprojek­t i Solna som stör gnagarna, men om vi märker dem mer för att de trycks upp till ytan och syns mer eller är fler är svårt att säga. Men jag kan medge att det finns utmaningar med skadedjur i Solna, säger Simon Dott, regionchef på Nomor öst.

Annars sticker inte Solna ut nämnvärt i råttstatis­tiken, menar Simon Dott.

Det utförs många stora byggprojek­t i Solna som stör gnagarna.

 ?? FOTO: MARTIN JANSSON ?? RÄTT I FÄLLAN. Sedan en tid tillbaka har boende på Backvägen fört en kamp mot råttor som flyttat in i deras område.
FOTO: MARTIN JANSSON RÄTT I FÄLLAN. Sedan en tid tillbaka har boende på Backvägen fört en kamp mot råttor som flyttat in i deras område.
 ?? STRUKIT MED. FOTO: MARTIN JANSSON ?? En råtta som troligtvis dött efter att ha förgiftats i en av föreningen­s betongfäll­or.
STRUKIT MED. FOTO: MARTIN JANSSON En råtta som troligtvis dött efter att ha förgiftats i en av föreningen­s betongfäll­or.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden