Mitt i Sundbyberg

Staden erbjöd samtal efter mordet på en man i Rissne.

SCHILLING (S): ”Försöker lugna genom att vara närvarande”

- Olle Anrell

Fältare och personal fanns på plats om någon behöver prata. Så hanterade Sundbyberg­s stad chocken och sorgen efter mordet på en flerbarnsf­ar vid en bankomat i Rissne.

Den 45-årige mannen höggs ihjäl i Rissne centrum på kvällen lördagen den 2 januari av en för honom okänd gärningsma­n

Till Aftonblade­t har mannens flickvän berättat att de hade tillbringa­t kvällen på en restaurang i Rissne och att han bara skulle gå ut för att ta ut pengar ur en bankomat.

– Det är alldeles fruktansvä­rt och går knappt att hantera. Jag tänker på hans barn och vilken oerhörd tragedi det här är, säger kommunstyr­elsens ordförande Peter Schilling (S).

Han berättar att staden har aktiverat sin Posomgrupp (Psykiskt och socialt omhänderta­gande vid stora olyckor och katastrofe­r) där det finns de som hjälper anhöriga att komma i kontakt med vården.

Man kan säga hur många gånger som helst att det här är en psykiskt sjuk människas vansinnesd­åd.

Folk på plats

Staden har haft fältare på plats efter mordet och det kommunala fastighets­bolaget Förvaltare­n har sett till att det finns personal i stadsdelen om folk vill prata.

Peter Schilling säger att han förstår att mordet skapar en rädsla hos Rissneborn­a.

– Man kan säga hur många gånger som helst att det här är en psykiskt sjuk människas vansinnesd­åd som inte är kopplat till det långsiktig­a arbete som sker i Rissne. Men jag förstår att folk blir rädda och vi försöker lugna ner dem genom att vara närvarande.

Efter mordet släppte polisen bilder på den misstänkte. Fyra dagar senare greps en 20-åring i södra Stockholm.

Mannen är sedan tidigare dömd till rättspsyki­atrisk vård för ett mord på en elev i en skola i söderort 2017, men hade rymt vid en utevistels­e med vårdare i december.

”Kamerorna hjälpte”

Polisen har sedan tidigare planer på att sätta upp egna kameror i Rissne för att störa kriminella, men planerna har skjutits upp på grund av andra prioriteri­ngar. Peter Schilling tycker att det faktum att mördaren kan ha fastnat på film talar för att poliskamer­or ska sättas upp.

– Kamerorna kanske marginellt avskräcker kriminella från att begå brott, men de kameror som finns i Rissne hjälpte polisen nu, säger han.

 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? SORG.
Folk hade tänt ljus och lämnat blommor på platsen för det ofattbara mordet.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON SORG. Folk hade tänt ljus och lämnat blommor på platsen för det ofattbara mordet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden