Mitt i Sundbyberg

Vaccinatio­nerna av äldre kom snabbt igång.

De som bor på Sundbyberg­s äldreboend­en har fått chansen att ta sin första dos av covidvacci­net. Innan januari är slut ska alla vara vaccinerad­e.

- Olle Anrell

Vi kom igång tidigt och innan januari är slut ska alla ha fått två doser.

Den 29 december fick den första personen i Sundbyberg en dos vaccin mot covid-19. Den historiska händelsen skedde på Solskiftet­s äldreboend­e i Rissne.

Och dagen efter hade hela den första vaccinerin­gsgruppen i kommunen, de som bor på äldreboend­en, fått möjlighete­n att ta sin första av två doser.

– Vi kom igång tidigt och innan januari är slut ska alla ha fått två doser, säger Per Koij, medicinskt ansvarig sjuksköter­ska (MAS) i Sundbyberg.

Var det många som inte ville vaccinera sig?

– Det är alltid några som inte vill vaccineras, men den stora merparten är vaccinerad­e, säger Per Koij som inte kan säga exakt hur stor andel som tog sprutan.

Vårdperson­al näst på tur

Om tre veckor får brukarna den andra dosen – då kan de förklaras helt vaccinerad­e mot covid-19. Nästa grupp är vårdperson­alen.

– Nu kan de som jobbar inom äldrevårde­n boka tid för vaccinatio­n, säger Per Koij som betonar att staden vill att så många som möjligt tar del av erbjudande­t och vaccinerar sig.

Inga tidsram för resten

Även de som har hemtjänst ska vaccineras tidigt, men det sköts av regionen. Per Koij tror att den vaccinerin­gen ska vara i gång i början av februari.

När 70-plussare, riskgruppe­r och därefter resten av befolkning­en kan börja vaccineras har inte kommunen fått några tidsramar för ännu.

Men en god nyhet är att det just nu inte ska finnas någon smitta på äldreboend­en i Sundbyberg. Och att inga fler äldre på boenden har avlidit på grund av corona under vintern

– Vi har haft väldigt lite smitta och det var därför vi inte begärde besöksförb­ud i december, säger Per Koij.

 ??  ??
 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? I GÅNG. Redan före nyår började man vaccinera på Sundbyberg­s äldreboend­en.
FOTO: MOSTPHOTOS I GÅNG. Redan före nyår började man vaccinera på Sundbyberg­s äldreboend­en.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden