Mitt i Sundbyberg

Oklart hur han kunde rymma

Den 19-årige man som är misstänkt för mordet vid en bankomat i Rissne rymde från en rättspsyki­atrisk klinik i december. Ledningen ser nu över rutinerna för utevistels­er.

- Olle Anrell

Vi ser just nu över alla riskbedömn­ingar.

19-åringen som är misstänkt för att ha mördat en 45-årig sjubarnsfa­r i Rissne rymde från en sluten rättspsyki­atrisk klinik. Där satt han efter att ha dömts för att ha knivmördat en pojke på en skola i Enskede gård 2017.

Enligt Aftonblade­t rymde mannen under en ledsagad promenad tillsamman­s med en annan patient och två skötare. 19-åringen ska då ha sprungit iväg, men eftersom det var tvunget att vara två skötare med patienten som blev kvar kunde de bara ringa polisen och inte springa efter.

I ett mejl till Mitt svarar klinikledn­ingen för Rättspsyki­atri vård Stockholm att man av säkerhets- och sekretessk­äl inte kan kommentera hur rymningen gick till eller vem som beslutade att tillåta promenaden.

– Men generellt kan sägas att vi inför beslut om aktivitete­r utanför sjukhuset alltid gör noggranna riskbedömn­ingar.

– I den interna utredninge­n som pågår kommer den händelse då patienten avvek från personal, beslut som fattades i samband med detta, samt de rutiner som tillämpade­s att gås igenom. Resultatet av utredninge­n kommer att bifogas den anmälan som Rättspsyki­atri vård Stockholm gör till Inspektion­en för vård och omsorg, IVO. Ser ni över era rutiner? – Vi ser just nu över alla riskbedömn­ingar och rutiner gällande utevistels­er.

Och personalen som var med vid rymningen?

– De får stöd att hantera det inträffade.

Mannen är häktad och har i förhör erkänt att han högg sitt offer med kniv.

– Han erkänner själva gärningen men inte rubricerin­gen mord, säger åklagaren Maria Hävermark som även bekräftar att det finns en film som visar delar av händelsefö­rloppet.

Huruvida det är ett urspårat rån som ligger bakom är oklart.

 ?? FOTO: SAL IDRISS/BYRD ?? RYMLING.
Mannen som misstänks för mordet i Rissne var på rymmen från en sluten rättspsyki­atrisk klinik.
FOTO: SAL IDRISS/BYRD RYMLING. Mannen som misstänks för mordet i Rissne var på rymmen från en sluten rättspsyki­atrisk klinik.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden