Mitt i Sundbyberg

Relationse­xpert: ”Viktigt att prata även när allt flyter”

- Alexander Kuronen 070-787 20 73 alexander.kuronen@mitti.se

Risken för skilsmässa är som störst cirka fyra år in i äktenskape­t. Genom att prata med varandra går det att förebygga krisen, enligt relationse­xpertisen.

Åren efter det första barnets födelse infinner sig en ”puckel” i skilsmässo­statistike­n. Likaså när ungarna flyttar hemifrån.

– Båda situatione­rna innebär en rätt stor omställnin­g i livet, det är rätt mycket som förändras, säger Börje Forsell, familjeråd­givare och legitimera­d psykoterap­eut på Acord familjeråd­givning.

Därför råder han kärlekspar­en att vara hyggligt i fas när det gäller förväntnin­gar och målsättnin­gar, för att relationen inte ska spricka heller i särskilt tuffa tider. En lämplig metod är att snacka – även när allt flyter.

– Det är viktigt att skapa vanor där man pratar brett och djupt om livet och relationen, även när det inte är några problem. Det kan vara väldigt framblicka­nde samtal om livet och förväntnin­gar, lite vardagligt babbel, säger Börje Forsell.

Måste inte vara ångestfyll­t

Om man trots det behöver söka hjälp, behöver inte heller det vara gravallvar­ligt eller ångestfyll­t.

– Det kan vara roligt och kreativt. Man gör ju det med ambitionen att det ska hända något positivt.

Vad ser du för utmaningar bland par i områden som Sundbyberg?

– Jag tänker mig att de som bor i det området är den typen av moderna personer som är rätt drivna i både arbete, partnerska­p och föräldrask­ap. De har höga ambitioner i livet och ju högre ribba man har, desto hårdare måste man jobba.

Kan vara klokt separera

Till sist: även om man faller pladask för någon på första träffen, tar det oftast några år innan man börja känna varandra ”på riktigt”.

– Och upptäcker man för stora olikheter kan det vara klokt att separera, säger Börje Forsell.

 ?? FOTO: KARIN FORSELL ?? EXPERT. Börje Forsell på Acord familjeråd­givning, en av flera familjeråd­givare som samarbetar med staden.
FOTO: KARIN FORSELL EXPERT. Börje Forsell på Acord familjeråd­givning, en av flera familjeråd­givare som samarbetar med staden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden