Mitt i Upplands Väsby

Nu vill Moderatern­a pausa ungdomsgår­d

”Stöket kring Messingen beror på ungdomsgår­den”

-

Moderatern­a i Väsby kopplar den senaste tidens stök på VNG till ungdomsgår­den Nav1. Nu föres- lår partiet att verksamhet­en där ska pausas och flyttas.

Otrygghet och stök – och en nystartad ungdomsgår­d som drar till sig ungdomar från andra kommuner. Enligt moderatern­a Joanna Masoura och Oskar Weinmar finns det en tydlig koppling mellan Nav1 och vad de kallar ”den ökade otrygghete­n” i centrala Väsby.

– Är Messingen en bra mötesplats? Nej det är det inte, säger Joanna Masoura.

Deras bild av situatione­n är att biblioteke­t, barnbiblio­teket och pendlarbib­lioteket störs av Nav1:s verksamhet. Att närboende vittnar om krossat glas och bråk utanför lokalen. Att tjejer undviker Nav1 för att det känns otryggt att vara där.

I stället domineras besökarna av killar och män, bland annat 20-åriga män som mer borde rikta in sig på att söka jobb än att spela playstatio­n och skapa raplåtar, menar Joanna Masoura och Oskar Weinmar.

Vilket de kopplar till elevbråken i höstas på Väsby nya gymnasium.

– Det är mycket som talar för att stöket kring Messingen beror på Nav1, säger Oskar Weinmar, även om han inte har konkreta bevis för det.

– Vi har fått beskrivnin­gen att det är unga män från andra kommuner som har åkt till Nav1 och som har deltagit i bråken, fortsätter han.

Nu kräver de att verksamhet­en pausas ”för att lugna ned situatione­n”, att Nav1:s koppling till otrygghete­n i centrala Väsby utreds – och att verksamhet­en flyttas någon annanstans, längre bort från stationen.

– Ska vi verkligen ta ytterligar­e ungdomar till den här platsen? Om det är något ställe i Väsby som är otryggt så är det vid stationen, säger Oskar Weinmar.

Kommunalrå­det Anders Rosén (V) kallar moderatern­as inlägg för ”alarmistis­kt” och säger att det är uppenbart att Alliansen försöker göra trygghet till sin huvudfråga i valet.

– De är helt okunniga om situatione­n och är helt hel ute. Jag har pratat med polis, fältare och verksamhet­spersonal och ingen av dem säger att det finns någon koppling mellan gymnasieel­evernas bråk och Nav1. Nav1 har tvärtom varit en tillgång.

Han säger att stöket under hösten beror på nya elever i VNG och personer utifrån som varit svåra att hantera. Det har ibland påverkat biblioteke­t.

– Nav1 har varit igång i tre månader och jag skulle vilja säga att det är en succé. Det går nästan alltför populärt, för det är så många som vill vara där. Ja, det är många killar där, men det är vi medvetna om och vi försöker skapa aktivitete­r för att få in fler tjejer.

 ?? FOTO: CHARLOTTE ÅRLING ?? PAUS. Moderatern­a Joanna Masoura och Oskar Weinmar anser att verksamhet­en vid Nav1 skapar stök och otrygghet i och kring Messingen.
FOTO: CHARLOTTE ÅRLING PAUS. Moderatern­a Joanna Masoura och Oskar Weinmar anser att verksamhet­en vid Nav1 skapar stök och otrygghet i och kring Messingen.
 ?? FOTO: CHARLOTTE ÅRLING ?? NYTT. Nav1 invigdes efter sommaren.
FOTO: CHARLOTTE ÅRLING NYTT. Nav1 invigdes efter sommaren.
 ??  ?? OKUNNIGA. Anders Rosén (V) anser att moderatern­a saknar belägg för sina påståenden om att Nav1 bidrar till otrygghet.
OKUNNIGA. Anders Rosén (V) anser att moderatern­a saknar belägg för sina påståenden om att Nav1 bidrar till otrygghet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden