Mitt i Upplands Väsby

Bäver vandrade runt vid stationen

- Jonas Carlsson

Förra veckan vandrade en bäver runt vid Väsby station. Polisen ryckte ut för att leda bävern bort från trafiken.

Det är inte varje dag man ser en bäver på nära håll. Men i onsdags förra veckan blev flera pendlare varse en bäver på Väsbys gator.

En pendlare lyckades dessutom fånga det hela på en film som sedan spridits vidare via nätet.

– Det var en vän till mig som fick en härlig naturupple­velse. Det bor bävrar i Väsbyån, så människan och bävern kommer ofta i kontakt med varandra, säger Henrik de Joussineau, na- turvårdare på Upplands Väsby kommun. Bävern vandrade runt i trafiken. Så polisen dök upp på platsen för att skydda den från att bli påkörd av någon buss. För människans del så finns det inte fog för någon större oro för bävrar.

– Bävrar brukar vara ganska harmlösa, men man ska inte gå fram till dem utan hålla sig på avstånd, säger Henrik de Joussineau.

Enligt honom har bävrar tidigare observerat­s i Järnvägspa­rken, men det är ovanligt att de dyker upp vid busshållpl­atsen. Att bävern valde att vandra runt på kvällen är ingen slump.

– Den kommer fram när de tär lugnare och mörkt.

Att se bävrar i tätortsmil­jö är inte så ovanligt. Det har blivit allt vanligare med bävrar i Stockholms­området. Det beror troligtvis mer på människan än på bävern.

– Det jagas inte lika mycket bäver i dag, så den har återhämtat sig. Det byggs också mer strandnära tomter och då exponeras bävern mer, säger Henrik de Joussineau.

 ??  ??
 ??  ?? BÄVER. Skyddas av polisen.
BÄVER. Skyddas av polisen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden