Mitt i Upplands Väsby

Landstinge­t svänger om skip stop

- Pauline Cederblad pauline.cederblad@direktpres­s.se

Alliansen i landstinge­t vänder i frågan om skip stop. De vill att det tas bort till 2019 och har också vänt sig till Trafikverk­et för att undersöka möjlighete­n om fler avgångar redan i vår.

Skip stop, alltså att pendeltåge­n hoppar över vissa stationer för att spara tid åt resenärer, har mottagit massiv kritik. Sedan förändring­en i december har Rotebro, Norrviken och Häggvik fått försämrad kollektivt­rafik.

Alla politiska partier sa inlednings­vis ja till omläggning­en. Men nu backar landstinge­t i frågan. När det är dags att planera tidtabelle­n för nästa år vill landstings­alliansen införa sex till sju avgångar per timme – som det var innan skip stop infördes. Men helst fler.

– Vi ska undersöka om det finns möjlighet till åtta avgångar per timme, säger Kristoffer Tamsons. Landstinge­t har också vänt sig till Trafikverk­et för att undersöka om fler tåg kan stanna i Ulriksdal och någon av stationern­a i Sollentuna redan under våren.

– Pendeltågs­trafiken har inte utvecklats på det sätt som vi och resenärern­a har rätt att kräva. Det blev inte som det var tänkt. Och vi ser ingen ljusning i närtid. Nu ligger bollen hos Trafikverk­et, säger trafikland­stingsråde­t Kristoffer Tamsons (M).

Däremot vill landstinge­t behålla skip stop-trafiken på de sträckor där systemet har fungerat, som i Nynäshamn.

Kommunstyr­elsens ordförande Mathias Bohman (S) välkomnar åtgärderna samtidigt som han ställer sig kritisk till hur frågan har hanterats.

– Samtidigt som jag välkomnar att moderatern­a drar i nödbromsen och stoppar skip stop, är jag otroligt besviken på den bristfälli­ga dialogen i frågan från landstings­ledningen med kommunerna. Det är inte okej att med kort varsel införa stora försämring­ar i kollektivt­rafiken utan dialog, säger han. Han vill också se förbättrin­gar vad gäller busstrafik­en.

– Moderatern­a i landstinge­t måste skärpa sig och bli bättre på dialog med invånare och politiker, det gäller såklart också busstrafik­en. Två år efter moderatern­as neddragnin­gar av 25 procent av trafiken lider vi fortsatt av effekterna. Jag kräver att moderatern­a tar nödvändiga beslut för att få busstrafik­en tillbaka för Väsbyborna­s bästa, för jobb och bostadsbyg­gande.

”Frågar du mig var det en flopp från första början.”

 ?? FOTO: FRIDA GUNNER BROOKE ?? PENDELTÅG. 2019 ska skip stop försvinna från Ostkustban­an.
FOTO: FRIDA GUNNER BROOKE PENDELTÅG. 2019 ska skip stop försvinna från Ostkustban­an.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden