Mitt i Upplands Väsby

Rödgrön majoritet saknar kontroll

- FOTO: MOSTPHOTOS

ORDNING. ”Det är bekymmersa­mt när majoritete­n, som enbart vill se kommunala förskolor och skolor, inte har ordning på ekonomin i våra kommunala verksamhet­er.” Det skriver Malin Lybecker och Somar Koria (M).

Den rödgröna majoritete­n har nu valt att trixa med siffror för att slippa följa lagen. Genom ”kreativ bokföring” har man valt att ge en extra utdelning på 5 miljoner kr enligt en modell som gynnar den kommunala skolan men som missgynnar övriga huvudmän.

Enligt lag måste summan av det underskott som kommunen subvention­erar för kommunal verksamhet också fördelas till övriga utförare av skolverksa­mheter för att behålla neutralite­t. Genom att nu hävda att detta är en ”socioekono­misk ersättning” kringgår man detta, vilket kraftigt gynnar den kommunala verksamhet­en.

Den här hanteringe­n visar två stora problem i kommunen. För det första – att utbildning­snämnden som huvudman inte har kontroll över sin verksamhet, enbart grundskola­n går back med 10 mnkr. För det andra – vår rödgröna majoritet drar sig inte för en oetisk hantering av detta problem genom att kompensera de kommunala verksamhet­erna på de privata utförarnas bekostnad. Vi har en lagstadgad skyldighet att hantera ersättning­en på ett konkurrens­neutralt sätt. Det är bekymmersa­mt när majoritete­n, som enbart vill se kommunala förskolor och skolor, inte har ordning på ekonomin i våra kommunala verksamhe- ter. Detta visar en tydlig brist på ledarskap från majoritete­ns sida.

Moderatern­a och övriga allianspar­tier har yrkat på en annan, mer rättvis modell, som gynnar såväl kommunala som privata utförare likvärdigt. Vi tar ekonomiskt ansvar. Vi ställer inte utförare mot varandra. Vi anser att den budget och de ersättning­ar som finns ska hanteras korrekt. Malin Lybecker (M),

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden