Mitt i Upplands Väsby

KAOSARTAD BUSSITUATI­ON I BRUNNBY VIK

- FOTO: LINDA GREN KÄLLA: SKATTEVERK­ET

En flickbebis i Upplands Väsby får inte ha Katt som ett av sina förnamn, beslutar Skatteverk­et. Till skillnad från Björn och Ulf ger inte Katt några associatio­ner som kan förknippas med namn på en människa.

Varg, Lo, Björn och Ulf är några djurnamn som det går finfint att döpa sitt barn till. Men Katt, det går inte. Två föräldrar i Väsby hade valt flera förnamn till sin dotter, men Skatteverk­et slog ned på ett av dem: Katt. Nu måste de skicka in en ny ansökan, eller överklaga.

– Det är viktigt att inte KATT. Är ett husdjur, inte ett lämpligt förnamn för ett barn, anser Skatteverk­et. tilldela barnen kuriösa eller stötande förnamn som kan bli en belastning för dem under uppväxten, säger handläggar­en Philip Mörner på Skatteverk­et. Han skriver i avslaget: ”Namnet Katt är inte ett lämpligt förnamn till ett barn. Det anknyter inte till svenskt förnamnssk­ick och skulle kunna medföra obehag för bäraren. Katt ger, till skillnad från exempelvis Björn och Ulf, inga associatio­ner som kan förknippas med namn på en människa. Katt är i likhet med hund och marsvin enbart benämninga­r på husdjursar­ter.”

– I det svenska namnskicke­t har vi namn från den vilda faunan. Björn och Varg är oproblemat­iska, säger Philip Mörner. Hur är det med namn som Myra och Humla? – Myra kommer från engelskan, där det är ett relativt vanligt namn. Humla tvivlar jag på att det har gått igenom sedan den nya namnlagen trädde i kraft i juli 2017. Den är restriktiv vad gäller förnamn.

Femton personer i Sverige heter faktiskt Katt i förnamn i dag. Men deras namn godkändes enligt den gamla namnlagen från 1982.

Som vuxen går det dock att byta till sådana här ovanligare namn.

– En vuxen person får skriftligt göra klart att hon eller han inte känner obehag vid att heta det, säger Philip Mörner. Charlotte Årling BJÖRN 61764 personer ULF 63720 personer ULV 70 personer YLVA 10521 personer TIGER 910 personer VARG 307 personer DINO 998 personer KAMEL 558 personer ÖRN 260 personer LO 3577 personer MYRA 466 personer PUMA 64 personer HUMLA 117 personer RÄV 5 personer KATTIS 41 personer

 ?? FOTO: CHARLOTTE ÅRLING ?? KRITISK. Hanna Broberg Järild växte upp i Brunnby Vik och hennes föräldrar bor kvar här. Hon beskriver bussituati­onen som stundtals väldigt kaotisk.
FOTO: CHARLOTTE ÅRLING KRITISK. Hanna Broberg Järild växte upp i Brunnby Vik och hennes föräldrar bor kvar här. Hon beskriver bussituati­onen som stundtals väldigt kaotisk.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden