Mitt i Upplands Väsby

Tre områden där åsikterna går isär

Det råder bostadsbri­st i Väsby och alla partier vill framstå som ”den stora bostadsbyg­garen” inför valet i september. Här är områdena där de tycker olika. Både de rödgröna och Alliansen vill att centrala Väsby skautveckl­as till stad

- Charlotte Årling charlotte.arling@direktpres­s.se 070-78 72 075

Att det ska byggas i centrala Väsby är de lokala politikern­a överens om. Men det finns områden där meningarna går isär. I tre av de aktuella områdena har politikern­a vitt skilda åsikter.

”Vi pratar inte Manhattan, det går verkligen att bygga trevligt och mysigt.”

Majoritete­n och opposition­en är i stort överens om var det ska byggas i Väsby. Men det finns tre områden där de tycker olika: Sättra vid Mälaren, Söderby vid Rotebroled­en och Stora Alby.

I Kairo och Sättra vill Alliansen bygga Väsby sjöby med 1 000 bostäder. Majoritete­n vill bevara området och utveckla det till ett natur- och friluftsom­råde.

– Sjöbyn är i betydligt mindre skala än sjöstaden (3 000 bostäder) och rimmar bättre med områdets karaktär, säger opposition­srådet Oskar Weinmar (M).

– För mig är det oklart vad Alliansen menar när de säger att områdets karaktär ska bevaras. I området finns i dag stora tomter med från början 40 fritidshus som har permanenta­ts. Med den detaljplan som antogs 2011 blir det totalt 70–80. Skulle man ha 1 000 hus av samma typ får man bebygga hela skogen uppe på höjden. När Väsby sjöstad lanserades konstatera­de man att det krävdes minst 3 000 bostäder för att få underlag för kollektivt­rafik, skola etcetera. Sjöbyförsl­aget är att gå tillbaka till där allt startade, säger Lennart Olsen (MP), ordförande för kommunstyr­elsens miljö- och planutskot­t.

I Söderby, vid Rotebroled­en, vill Alliansen skapa ett bostadsomr­åde. Majoritete­n vill i stället utveckla området för verksamhet­er.

– Här skulle det kunna ligga 1 500–2 000 bostäder, med ett jättebra läge nära Rotebroled­en, säger Oskar Weinmar (M).

– Alliansens förslag var ute på remiss innan valet 2014 och blev nedgjort av alla regionala instanser. Det kommer att skapa bilberoend­e och kommer aldrig bli ett hållbart område, säger Lennart Olsen (MP). Går det inte att bygga i områden som inte är kollektivt­rafiknära?

– Det går naturligtv­is. Men enligt den regionala utveckling­splanen bör 95 procent byggas i kollektivt­rafiknära lägen och vi tycker att det måste finnas gröna ytor kvar. Då kan man inte lägga ut villamatto­r i perifera lägen. Vi tycker att Söderby har ett bra läge för bullrande och störande verksamhet­er, som redan finns i området. Hit skulle man till exempel kunna flytta Skanskas byggupplag som ligger 700 meter söder om Väsby station och bygga 1 000 nya stationsnä­ra bostäder i stället, säger Lennart Olsen (MP).

Även i Stora Alby vill Alliansen bostadsutv­eckla. Tillsamman­s med Sättra och Söderby skulle detta kunna generera 4 000–6 000 bostäder, enligt Oskar Weinmar (M).

Majoritete­n är inte emot att bygga i Stora Alby, men det är långt ned på priolistan. Området står som ”bostadsres­erv” i översiktsp­lanen.

– Det kan bli aktuellt om 10–20 år. Vi kommer att vara fullt upptagna med andra projekt de kommande åren. Området är en del av Rösjökilen och det finns inte kommunalt vatten och avlopp, säger Lennart Olsen (MP).

Både de rödgröna och Alliansen vill att centrala Väsby ska utvecklas till stad, och även här finns en skillnad: Alliansen vill att normen ska vara fem våningar mot gatan plus en indragen takvåning för att bättre nyttja markytan, medan de rödgröna vill ha fyra plus en.

– Det ger ett ökat underlag. Vi pratar inte Manhattan, det går verkligen att bygga trevligt och mysigt, säger Oskar Weinmar (M).

– Jag vill inte överdriva den skillnaden mellan oss. Vi är båda överens om att hushöjdern­a ska kunna variera utifrån normen för att få dynamik i gestaltnin­gen, säger Lennart Olsen (MP). Finns det något område där de rödgröna vill bygga och inte Alliansen?

– Den frågan är lätt att svara på. Ingenstans, säger Oskar Weinmar (M).

– Jag vet inte om det finns något område där vi vill bygga och där de inte vill bygga, säger Lennart Olsen (MP).

 ??  ??
 ?? FOTO: CHARLOTTE ÅRLING ?? SJÖBY. Alliiansen lovar att starta igång med detaljplan­eläggning av 1 000 bostäder i Sättra om de vinner i kommunvale­t.
FOTO: CHARLOTTE ÅRLING SJÖBY. Alliiansen lovar att starta igång med detaljplan­eläggning av 1 000 bostäder i Sättra om de vinner i kommunvale­t.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden