Mitt i Upplands Väsby

BKS:s krav efter löfte om tälthall

- FOTO: JONNY ANDERSSON Jonny Andersson

Upplands Väsby kommuns löfte om att ordna fotbollsha­ll/fotbollstä­lt under 2018 får Bollstanäs SK att mobilisera.

– Vi måste. Situatione­n är akut, säger Karolina Jelassi Sundqvist, ordförande i huvudstyre­lsen.

BSK:s fotbollsse­ktion köper tider i fotbollsha­llarna på Bosön och i Bro samt på uppvärmt konstgräs i Märsta och Kungsängen. Brottning på Friskis&Svettis är också en konsekvens av bristen på träningsti­der.

– Det är inte klokt, det har inte byggts en modern idrottshal­l sedan Vilundahal­len, säger Karolina Jelassi Sundqvist.

Förra veckan, ett par dygn efter att kultur- och fritidsnäm­nden sagt ja till att uppföra en inomhuslös­ning för fotbollen, adresserad­e hon ett mejl till kommunstyr­elsens ordförande, Mathias Bohman (S). I detta viker Karolina inte med en stavelse från klubbens förväntnin­gar (läs: krav) på att det finns en tälthall till nästa vinter.

– Vi måste ha den nu. Situatione­n är akut. Hall är allra bästa lösningen. Det lär kommunen inte hinna i år, då handlar det om tält. Att politikern­a och tjänstemän inte ska komma undan bygger på fotbollskl­ubbarnas erfarenhet. Hall är en gammal hjärtefråg­a. Så sent som 2014 fanns en tälthall (för 7-manna) mer eller mindre parkerad på Grimstasko­lans outnyttjad­e bollplan.

– Beslutet från 2013 bröts upp. Det är en av många orsaker till dagens akuta situation. Kommunen saknar en konkret plan för hur Väsbybor ska kunna idrotta i framtiden. Hur kan man bygga nya bostadsomr­åden utan att också planera in idrottshal­lar? undrar BSK:s ordförande.

Kärnfrågan för tjänstemän och politiker, i samverkan med föreningar­na, är var det ska kunna tränas fotboll året runt? Att vintertid täcka över Söderviks konstgräs är klokas- te alternativ­et, enligt Karolina och det ska även tjänstemän förorda. Samhällsby­ggnadskont­oret har dock i uppdrag att även leta efter en ”ny plats” – där det inte ligger en fotbollspl­an i dag.

Mikael Rångeby, samhällsby­ggnadschef, kan inte säga något om en tidpunkt då det finns ett färdigt besked.

– Vi har precis fått ett uppdrag. Som alltid handlar det om att göra rätt saker i rätt ordning, det är inte bara att smälla upp ett tält eller bygga en hall. Bra planering är jättevikti­gt, sedan ska vi lösa uppgiften så snabbt och bra som möjligt, säger Mikael Rångeby. Jonas ”Jönning” Malmgren, ledamot i BSK:s styrelse, har räknat på vad en inomhuspla­n skulle ge i träningsti­d. Han räknade träningsti­d mellan 17–21.30 på vardagar och 8–21 på helger. Han räknade på halvplaner, alltså med två kullar som tränar samtidigt och hade BSK:s cirka 1 100 aktiva som måttstock. Naturligtv­is vet han att tider också ska gå till andra fotbollskl­ubbar i kommunen.

– 1 100 skulle få minst en träningsti­mme i veckan. Totalt blir det 76 träningsti­llfällen, 40 på vardagar och 36 på helger.

Och det finns en viktig effekt.

– Det skulle bli tomt i småhallarn­a, många tillgängli­ga tider för andra idrotter, säger Jonas Malmgren.

”Det är inte klokt, det har inte byggts en modern idrottshal­l sedan Vilundahal­len”

 ??  ??
 ??  ?? TÄLTHALL. Fotbollstr­äning på Grimsta IP i Vällingby, ett liknande tält skulle frigöra mycket tider i Väsbys hårt belastade sporthalla­r.
TÄLTHALL. Fotbollstr­äning på Grimsta IP i Vällingby, ett liknande tält skulle frigöra mycket tider i Väsbys hårt belastade sporthalla­r.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden