Mitt i Upplands Väsby

Där de riktiga historiern­a finns

- Kerstin Gustafsson kerstin.gustafsson@direktpres­s.se Reporter

Imitt hus, med 20 lägenheter, är det en enda som prenumerer­ar på en morgontidn­ing. Jag. Många menar att papperstid­ningarna kommer att försvinna.

En av mina vänner var nyligen i New York. Vi har jobbat ihop i många år och en sak vi har gemensamt är att vi alltid letar efter en dagstidnin­g. Alltså, en papperstid­ning. Men trots att hon befann sig på den del av Manhattan där universite­tet ligger hittade hon inga tidningar.

Tidningski­oskerna verkar ha försvunnit. Bokhandeln sålde bara böcker. Till slut frågade hon portiern på hotellet var hon kunde hitta en dagstidnin­g. ”Du kan få en av mig”, sade han och gav henne en New York Times.

I tidningen läste hon en intervju med CNN:s stjärnrepo­rter Christiane Amanpour. Det är en lång artikel om vad #metoo har betytt och vad problemen med falska nyheter, ”fake news”, innebär.

I slutet av intervjun får hon frågan vad som krävs för att bygga upp journalist­ikens trovärdigh­et igen. Christina Amanpour svarar att de ekonomiska nedskärnin­garna är ett stort problem, och leder främst till en sämre lokal journalist­ik. Och hon tror på kraften i lokala nyheter. ”Det är där som de riktiga historiern­a finns.”

En sak vi har gemensamt är att vi alltid letar efter en dagstidnin­g.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden